CINSTIRE VETERANILOR DE RĂZBOI

Distribuie pe:

În Sânpetru de Câmpie trăiește unul din cei 49 de veterani de război din județul Mureș, decorat cu medaliile Crucea Comemorativă și Eliberarea de sub jugul fascist, soldat Vasile Petrea (cunoscut în sat drept Vaslica Morho doctor), anul acesta împlinind 98 de ani. Acesta, militar fiind, a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, la transmisiuni, în cadrul Batalionului 8, Divizia a II-a, Vânători de munte, Aiud, județul Alba. Drept urmare a faptelor de arme, “Tetea Vasile” a rămas o emblemă a onoarei pentru comuna Sânpetru de Câmpie.

Zilele trecute, domnia sa a fost vizitat de către lt. col. Nicolescu Relu, comandantul Centrului Militar Județean Mureș, plt. maj. Gliga Sabin, subofițer în cadrul aceleiași structuri și primarul comunei Sânpetru de Câmpie, Crăciun Spiru Șerban, care i-au înmânat acestuia un drapel, o scrisoare de mulțumire din partea Ministerului Apărării Naționale, și o atenție, în semn de cinstire și apreciere a faptelor de vitejie și devotamentului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Domnia sa este un exemplu pentru cetățenii comunei, recunoscut pentru corectitudinea cu care a tratat toate problemele prin care a trecut. Singur fiind, astăzi, gospodăria sa poate fi un exemplu pentru toți.

La 29 aprilie 1902, Regele Carol I instituia titlul de “Veteran de Război”, în baza prevederilor Convenției de la Geneva din 1870. Era onorat, astfel, eroismul combatanților din redutele Războiului de Independență. Din 2007, ziua a devenit a tuturor veteranilor de război.

Lasă un comentariu