DECIZIE ISTORICĂ: PAPA FRANCISC ÎȘI LASĂ SUBALTERNII SĂ FIE JUDECAȚI DE INSTANȚA LAICĂ!

Distribuie pe:

În urma unor consultări, Suveranul Pontif, Papa Francisc, a decis că, de acum înainte, episcopii și cardinalii catolici ai Vaticanului pot fi convocați și condamnați de către tribunalul penal laic.

“Minirevoluția din sistemul de justiție penală de primă instanță al Vaticanului, unde oficiază magistrați italieni laici (și nu preoți!) a fost anunțată într-un text semnat în 30 aprilie 2021, de Papa Francisc, care a intrat în vigoare la 1 mai 2021.

Astfel, Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, a dorit să afirme principiul egalității în fața justiției Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii, fără privilegii datând din trecut.

Tribunalul de primă instanță a fost extrem de criticat pentru că nu îi putea convoca pe cei mai înalți prelați ai Bisericii, iar un proces al acestui tribunal, din 2017, s-a referit la finanțarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătrați al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului, sub papa Benedict al XVI-lea.

Un fost manager al Fundației Spitalului de Pediatrie Bambino Gesu (deținut de Vatican), acuzat de deturnare de fonduri, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, însă cardinalul Bertone, în centrul dosarului, nu a fost niciodată audiat de judecători!

Actuala schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale răsunătoare se profilează în lunile următoare, implicând cardinali și episcopi, care au lucrat în Guvernul Vaticanului. Prin urmare, pentru prima dată, ei ar putea fi audiați de judecătorii laici ai instanței penale.

O anchetă complexă se află în curs de desfășurare, cu privire la finanțarea opacă, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni, a unui imobil de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat al Guvernului Vaticanului.

Ancheta va trebui să stabilească dacă înalți prelați au comis erori de judecată sau au cedat (eventual) corupției.

Unul dintre cei mai importanți cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie, de către Papa Francisc, care l-a înștiințat că era nedemn de încrederea lui, întrucât era bănuit de deturnare de fonduri de către o echipă de anchetatori...”, informează agerpres.ro.

Lasă un comentariu