,,PANDEMIA NE-A ÎNCHIS DUPĂ FERESTRE, ÎNSĂ NU A REUȘIT SĂ NE FRÂNEZE CREATIVITATEA”

Distribuie pe:

Voichița Elena TOMA s-a născut în 25 noiembrie 1957, în localitatea mureșeană Aluniș, din părinții Petru și Silvia Trif, fiind unicul lor copil. A urmat Școala Generală din localitatea natală, după care s-a înscris la Liceul Pedagogic ,,Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, Secția Educatoare, prestigioasă instituție de învățământ pe care a absolvit-o în 1977.

În anii de liceu a avut-o mentor spiritual pe distinsa profesoară de Limbă și literatură română, Cornelia Sticlaru. Locuiește în Târgu-Mureș, este căsătorită și are două fete, Liana și Smaranda, ambele căsătorite, și doi nepoți, care îi înseninează existența. După 43 de ani de activitate didactică s-a pensionat, anul trecut.

- Pe lângă activitatea didactică, sunteți și autoarea mai multor volume de povești, povestiri și versuri pentru copii. Ce ne puteți spune despre latura aceasta artistică?

- Sunt autoarea mai multor volume de povești, povestiri și versuri pentru copii, remarcate de cititori și mass-media. Începând din 2008, am simțit nevoia de a scrie, de a dărui și celor din jur din bogăția imginației mele, din căldura sufletului și să realizez, în felul acesta, o minunată punte între suflete. Am scris cu gândul la copii, părinți și bunici, cuprinzând în ele visul și speranța lor, drumurile vieții, pe care le doresc, desigur, drepte și pline de lumină. Fiecare carte deschide calea bucuriilor! Așa a apărut, ca prin minune, în 2008, prima carte de povești pentru copii ,,POVESTEA CASTANULUI”, apoi “GLASURI DE CER”(2009), cu ilustrația grafică realizată de mine, scrise în colaborare cu buna mea prietenă, Margareta David, plecată în 2010 printre îngeri.

După această mare pierdere, am considerat că, totuși, drumul cărții trebuie să continue, așa că, în 2012, a văzut lumina tiparului ,,BĂSMĂLUȚA CU FLUTURI”, carte de povești și povestiri pentru copii, ilustrată grafic de Diana TOJE.

În 2014 s-a născut cartea de succes ,,MERE ROȘII”, ilustrația grafică Roxana Laura Vaida. Toate s-au bucurat de lansări minunate, la Sala Radio România Târgu-Mureș, în emisiunea “Vitralii”, având ca moderator pe binecunoscutul realizator de emisiuni radio, prof.dr. Valentin Marica. După doi ani, în 2016, remarc o nouă etapă în evoluția scrisului meu. A apărut prima mea carte de poezii pentru copii ,, BULGĂRAȘI DE SOARE”, apoi, în 2017, ,,COMORI DE LUMINĂ” și, în 2018, ,,JOCUL DE-A LUMINA”, o carte aniversară, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Povestea revine în 2019, găsindu-și sălaș în cartea de povești și povestiri ,,FLOAREA CEA MICĂ”, urmată, tot atunci, și de o carte de poezii ,,CÂND PĂMÂNTUL SURÂDE”.

În 2020 se bucură de îmbrățișarea micilor cititori, o nouă carte de povești, ,,SUB CERUL VISULUI”, cu o copertă realizată de mine, în tandem cu o carte de poezii pentru copii, ,,CULORI ȘI ARIPI”. Aceste cărți au beneficiat de o grafică de excepție, fiind ilustrate de copiii din grădiniță și de nepoții mei dragi, Albert și Patrick.

Din 2016 și până în 2020, lansările acestor minunate cărți au fost găzduite, cu multă ospitalitate, de Biblioteca Județeană Mureș (Biblioteca Copiilor), unde am beneficiat de multă căldură. Din păcate, ultimele nu s-au bucurat de o lansare identică, având în vedere situația epidemiologică actuală.

În Postfața cărții de versuri pentru copii ,,Comori de lumină'', am specificat: Am căutat întotdeauna modalități instructiv-educative prin care copilul din mine să comunice cu copilul de lângă mine și cu toți cei care îl ajută să se înalțe. Cuvântul mi-a dat o șansă imensă, în acest sens, prin poveștile, povestirile și versurile scrise. Prin luminile Cuvântului, prin tonurile și valurile lui de afectivitate, am reușit să pătrund, ca educator, în sufletul copiilor, înzestrându-i cu imagini și emoții ce țin de cunoaștere, dar și cu amintiri calde, ce au devenit ,,comori de lumină”. Ce poate fi mai minunat?

- Ce v-a determinat să scrieți poezii și povești pentru copii?

- În urmă cu câțiva ani, un personaj drag din cartea mea de povești ,,Băsmăluța cu fluturi”, Moș Vreme, mă-ntreba:

- Bunico, iar vrei să călătorești?, - Da, Moș Vreme, călătoresc mereu, de multe ori pe aripile gândului și, dacă-ți amintești, m-ai însoțit adesea. Și nu eram singuri, doar cu gândurile noastre, ci, ca să nu ne plictisim, aveam alături tovarăși, prieteni de nădejde, personaje minunate, unele miraculoase, cărora le-am dat viață în cărțile mele de povești: POVESTEA CASTANULUI, GLASURI DE CER, BĂSMĂLUȚA CU FLUTURI, MERE ROȘII, FLOAREA CEA MICĂ, SUB CERUL VISULUI. Și dacă mă gândesc bine, ele, poveștile, sunt ,,vinovate” de popasul meu în lumea poeziei pentru copii și nu numai.

Și-acum o să vă spun un secret: toate aceste poezii făceau casă bună cu poveștile și erau odată doar niște gânduri, plăsmuiri. Eu am căutat cuvinte meșteșugite, le-am așezat la locul potrivit și le-am încălzit cu inima mea, transformându-le în daruri. Și uite-așa, adunate-n buchete, au primit nume de lumină: BULGĂRAȘI DE SOARE, COMORI DE LUMINĂ, JOCUL DE-A LUMINA, CÂND PĂMÂNTUL SURÂDE și CULORI ȘI ARIPI. A scrie înseamnă pentru mine a dărui, a bucura, a înfrumuseța, a construi, a comunica, a mângâia... Cartea pleacă din cuibarul sufletului meu spre sufletul cititorului, este un drum lung, plin de râvnă, emoție, ardere, speranță, bucurie și împlinire. Eu nu-mi doresc altceva decât să mă primiți cu drag în casa sufletului dumneavoastră, pentru că așa vom reuși să ne cunoaștem mai bine, așa vă veți împrieteni și cu scrisul meu.

Dar, oare, e ușor a scrie poezii și povești copiilor? DomnuI Mircea Dorin ISTRATE, președintele Ligii Scriitorilor, Filiala Mureș, la lansarea cărților ,,CÂND PĂMÂNTUL SURÂDE” și ,,FLOAREA CEA MICĂ”, a ajuns la următoarea concluzie: ,,E greu să scrii poezie pentru copii, pentru că tu, om matur

de-acum, trecut prin toate câte această mincinoasă viață ți le pune înainte, pentru a le răzbi și a le trece, în care ea te-ncearcă mereu, îndulcindu-te cu toate păcatele sale, tu, întinatul lumii, trebuie să găsești în fântâna sufletului tău apa cea limpede și curată a copilăriei, să o transformi în smerenia unui vers, pe care ei, copiii, să-l simtă și să-l înțeleagă. E greu să scrii poezie pentru copii, tocmai pentru că trebuie să ai în țandăra gândului tău din minte, fărâma cea bună, cea frumoasă, curată și nepervertită a copilăriei tale, inocența ei, să o iei de-acolo, să o transformi în poezie și să le-o dai lor, copiilor, pentru ca sufletul lor să o simtă, să o îndrăgească, ca fiind al lor, să o învețe mai apoi pentru a o ține minte... Pentru toatea acestea și încă multe altele, e greu să scrii poezie pentru copii. Tocmai de aceea avem puțini poeți care reușesc să facă acest lucru, ei fiind oameni maturi, dar care se coboară mereu la-nceputul vieții, acolo, în lumea fără de grijă a coplăriei, în raiul cel fără păcate, rămânând o clipită de veșnicie...”

- Ce v-a inspirat?

- Poate copilăria, această tinerețe a sufletului, inima tuturor vârstelor, când, copil fiind, râdeam de fericire că am izbutit să lămuresc năzdrăvăniile unui basm, tâlcurile unei povești și mă minunam cât de meșteșugite și hazlii sunt și pline de învățăminte. Intram cu grijă, desculță, în lumea personajelor, nu voiam să le stric rostul și mă lăsam purtată de aripile nevăzute ale poveștii spuse de mama. Lângă mama era întotdeauna tata. De la ei am învățat cum se păstrează pururi în suflet frăgezimea vremelnică a obrajilor copilărești.

În povești, în poezii, îmi caut copilăria, pe copilul din mine, pe acest tărâm minunat mă joc cu cuvintele, cu personajele, trăiesc alături de ele și regăsesc starea de copil, mă bucur, îmi redescopăr inocența și sunt fericită. “Spre Țara Copilăriei, locul cu cel mai senin cer și iarba cea mai înaltă, se îndreaptă, iar, Voichița Elena TOMA, rostindu-i cuprinsul și necuprinsul. Din nou îi privește Copilăriei chipul, candoarea, jocul și visul, așezând-o în mireasma cuvintelor, de aceasă dată lirice, menite să aducă bucurii, culoare și încântare....(Valentin Marica ,,Cuvânt înainte” - ,,BulgărașI de soare”).

- Care este tematica abordată?

- Problematica poeziilor și poveștilor este diversă: de la FIRUL DE IARBĂ încălzit de raza de soare, la NORII jucăuși sau amenințători prevestind furtuna, de la NUCUL SOMNOROS sau COPACUL CIRIPITOR, la MĂRUL CU CĂCIULĂ DE FLORI sau MĂRUL COPIL, care-nflorește în plină toamnă, confundând anotimpurile. Am încercat să văd realitatea cu ochi de copil, să o redau cu simplitate, sinceritate și, cred eu, cu gingășie și umor. Tema anotimpurilor este mereu prezentă în poveșile și poeziile mele.

În ,,Cuvântul înainte” al cărții ,,Culori și aripi”, prof. dr. Valentin MARICA afirmă: ,,Sunt fără de margini și mereu fascinante culorile și aripile ANOTIMPURILOR. Pentru a le descoperi, trebuie să te apropii de ele cu ochii mari și cu suflet și mai mare; cu alte cuvinte să te apropii de minunile ANOTIMPURILOR cu ochii și sufletul POETULUI, așa cum o face și acum VOICHIȚA ELENA TOMA. Poetul își adună cuvintele în ghirlande ale bucuriei, descoperind câtă revărsare de lumină e în fiecare anotimp, cât ritm și câtă splendoare; de fapt câtă POVESTE. Aceasta e ideea poetei, să ne dezvăluie POVESTEA ANOTIMPURILOR. O face cu o sensibilitate aparte și cu aplombul celui care știe totul despre ANOTIMPURI, despre cum încep și cum se sfârșesc, despre cum își împletesc firele de aur pentru ca POVESTEA lor să fie învăluitoare”

PRIMĂVARA ne surâde și ne-mbrățișează prin raza-i de lumină trimisă de soarele prietenos, punându-ne sub zăpadă “gânduri dragi” de primăvară, iar în grădini șiraguri de ghiocei, toporași, păpădii și alte... minunății.

- Situația epidemiologică actuală a adus și provocări/dificultăți?

- Pandemia ne-a închis după ferestre, însă nu a reușit să ne frâneze creativitatea. Pot spune că s-a născut o literatură de pandemie, inspirată de ceea ce cu toții trăim în această perioadă bulversantă, extreme de dificilă. Așa s-au născut poeziile: ,,Unde-i omul?”, ,,Pandemie”, ,,Știri”, “E greu”, “Primăvara la fereastră” etc., din ultimul volum de versuri pentru copii ,,Culori și aripi”, apărut, anul acesta, la Editura ,,Cezara Codruța Marica”, seria de carte “Via Lucis”, îngrijit de prof. Dr. Valentin Marica. Față de alte cărți, aceasta, și cealaltă carte de povești apărută în decembrie 2020, ,,Sub cerul visului”, nu s-au bucurat de o lansare obișnuită, față-n față cu publicul cititor. Eu am rămas conservatoare din acest punct de vedere, considerând că fiecare lansare de carte este o bucurie, o întâlnire cu o carte nouă, o îmbrățișare, dar și o reîntâlnire cu cititorii dragi. Fără ei, astfel de evenimente își pierd din strălucire și profunzime.

- De-a lungul timpului, ați obținut numeroase diplome și distincții. Puteți enumera câteva dintre ele?

- În 2009 - DIPLOMA EXEMPLARIUM PENTRU CREATIVITATE LITERARĂ; 2013 - DIPLOMA DE EXCELENȚĂ, acordate de Fundația Cezara Codruța Marica, Târgu- Mureș; 2018 - DIPLOMA DE GRATITUDINE, 2019 - DIPLOMA DE GRATUITUDINE și 2019 - DIPLOMA DE SUFLET din partea Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș; 2021- DIPLOMĂ DE PARTICIPARE în cadrul ,,Primăverii poeților mureșeni” din partea Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș, în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș și Consiliul Județean Mureș.

Lasă un comentariu