CERTIFICATUL UE COVID-19 “VACCINURILE ȘI TESTELE TREBUIE SĂ FIE ACCESIBILE ȘI GRATUITE PENTRU TOȚI CETĂȚENII”

Distribuie pe:

Parlamentul European (PE) a adoptat, joia trecută, poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru reafirmarea dreptului la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei, potrivit unui comunicat preluat de agențiile internaționale de presă.

Documentul se va numi “Certificat UE COVID-19” și urmează să fie valabil cel mult 12 luni. Poate fi emis în format digital sau pe suport de hârtie și va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva noului coronavirus sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, subliniază eurodeputații.

Atât Parlamentul, cât și Consiliul sunt gata să înceapă negocierile, obiectivul fiind acela de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, iar pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui “să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”. De asemenea, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen), susțin eurodeputații. Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă și certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile agreate de OMS în vederea utilizării de urgență. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să-și poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general în materie.

Eurodeputații subliniază că vaccinurile trebuie să fie produse la scară largă, la prețuri accesibile și alocate la nivel mondial, exprimându-și, totodată, îngrijorarea cu privire la problemele grave cauzate de nerespectarea termenelor de producție și de livrare.

“Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce este în vigoare certificatul”, a declarat Juan Fernando López Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, citat de europarl.europa.eu.

Lasă un comentariu