ROMÂNIA, PAS CU PAS SPRE MANELIZARE ÎN CAMPANIA DE VACCINARE!

Distribuie pe:

Ceea ce se vehiculează pe diversele canale de socializare și prin mass - media, cu privire la contribuția pe care ar putea-o aduce cei din sectorul divertismentului, implicit prin aportul maneliștilor în această campanie națională de vaccinare, induce un impact negativ în plan socio-cultural și spiritual, afectând nu doar credibilitatea activității celor autorizați, în acest sens și scop, la care se recurge prin aportul acestor vectori de imagine și comunicare în această campanie, similară campaniilor electorale, ci chiar și fibra națională, în substanța și esența sa. Ca sociolog, nu pot trece cu vederea ceea ce unii inconștienți, în mod voit sau impus, ignoră aceste consecințe, recurgând la asemenea măsuri, în vederea realizării unui scop “nobil”, dar cu mijloace cât se poate de compromițătoare! Nu trebuie să fi specialist în domeniul comunicării, pentru a-ți putea da seama că, prin recurgerea la asemenea mijloace, asemenea politicienilor, este dus în derizoriu chiar obiectivul urmărit, sănătatea poporului, ca principală avuție națională! O asemenea asociere discriminatorie negativă evidențiază atitudinea celor care recurg la implicarea unor indivizi care, întotdeauna, au pervertit scopul în mijloace, contrară și compromițătoare, în același timp, atât cu cultura acestui popor creștin, cât și cu raționalitatea socială și politică (despre care există suficiente îndoieli!?), dincolo de asemenea scopuri și mijloace. De aici rezultă că pretinsa credință ortodoxă, pe care o clamează cei mai mulți (conștienți sau inconștienți, deopotrivă!), la unii are aceeași dimensiune cu promiscuitatea la care s-a ajuns prin această tendință de manelizare a poporului român, atâta timp cât se recurge la o asemenea falsă propagandă motivațională, când în locul exemplului personal al celor autorizați să facă acest lucru, al medicilor în primul rând, se încearcă recurgerea la asemenea paleative motivaționale perverse.

Dacă vom înlocui acești vectori de imagine, credibili prin competența și autoritatea lor profesională și deontologică, cu maneliști de talia lui Tzancă Uraganul sau Vali Vijelie (care prin numele lor implică asemenea efecte distructive), în ultimă instanță, vom distruge ființa națională, încercându-se, după cum se poate observa, să devenim din ceea ce am fost, o populație compromisă și frustrată, dintre care mulți au căzut în mrejele influenței nocive a acestora, străini de cultura și spiritul românesc. Astfel, pe lângă noi, românii, sunt decredibilizați și discriminați negativ specialiștii în domeniu, adică medicii epidemiologi și infecționiști, asemenea științei și culturii adevărate, tot mai mult ignorate și substituite cu nonvalorile impuse în orice domeniu, nefiind nevoie să exemplific. La această discriminare a contribuit, în cea mai mare măsură, mass - media, care prin goana după rating și bani, recurgând în acest scop la mediatizarea intensă a unor cazuri de malpraxis din domeniul sănătății, ceea ce este o realitate evidentă, a făcut să scadă încrederea în sistemul medical și, implicit, în rândul medicilor specialiști, fiind promovați alți “vectori de imagine” din cadrul sistemului medical și politic, indivizi ahtiați de imagine și popularitate. Persoane, de altfel, binecunoscute, care nici nu merită să le luăm în seamă, numele acestora fiind compromițător, indiferent de pretinsa lor autoritate și influență, care, de dragul puterii spre care tind, nu-și dau seama ce influență negativă au indus asupra încrederii oamenilor în acest sistem și în efectele vaccinării, ca să mă refer doar la acest domeniu esențial pentru aceste vremuri vitrege pe care le parcurge întregul mapamond. O asemenea încredere este diminuată și mai mult, prin ducerea în derizoriu a acestei activități demagogice și a acelora care depun “efort” în eradicarea acestei epidemii cu acest virus contagios, prin asemenea mijloace imorale. În acest mod, se naște un conflict între scop și mijloacele utilizate, perdanții acestui conflict fiind cei care, mai mult sau mai puțin conștient, îl întreținem prin propaganda care ni se inoculează.

De ce se recurge la asemenea mijloace compromițătoare, este o dilemă, prin a cărei soluționări putem obține multe soluții și subtilități, ascunse la prima vedere privirii celor mai mulți!? În primul rând, pentru că se pleacă de la premiza că cei mai mulți dintre cei care urmează să se vaccineze, în mod paradoxal al efectelor induse, se crede că, prin spiritul de frondă față de autoritățile din domeniu medical și politic, vor adopta o atitudine de susținere și evidențiere a acestor “influenceri” (cuvânt care comportă ambiguitate lingvistică și etnică!), care recurg la vaccinare mai mult din rațiuni emoționale - negative, și nu din convingere și necesitate. Este ceea ce, în psihologia socială, se numește asociere prin contrast, care după cum ne putem da seama, constă prin faptul că scopul urmărit este în contrast cu mijloacele utilizate, fiind aplicat binecunoscutul principiu machiavelic, când scopul este moral, recurgându-se la asemenea mijloace imorale. Evident, o asemenea strategie manipulativă poate avea și efecte inverse sau chiar perverse, pe fondul disonanței negative. O asemenea falsă corespondență, dar reală sub raport factologic, a favorizat manipularea celor mai mulți, acceptând o asemenea propagandă de tip emoțional manipulativ, discordantă cu scopul real al obiectivului urmărit. În al doilea rând, ceea ce cred că este cel mai grav, este că prin falsa utilitate folosită în scopul urmărit (favorabilă în concepția acestor falși strategi!), pe termen mediu și lung, se urmărește subculturalizarea în masă, ceea ce poate fi similar cu acest proces de manelizare, cu toate consecințele induse în plan socio-cultural, național și spiritual. În acest mod, succesul premeditat, prin discreditarea specialiștilor, se vrea un argument “convingător”, care prin perversitatea sa se poate transforma într-o capcană în care putem cădea cu ușurință. Argumentul cel mai convingător al vaccinării contra acestui virus ar trebui să îl constituie spiritul civic și de solidaritate, alături de respectul față de durerea celor care și-au pierdut ființele dragi, dar și în vederea diminuării îmbolnăvirilor și a pierderilor umane, și nu a modalităților false la care se recurge, cu efecte indezirabile, asemenea mijloacelor utilizate, în primul rând exemplul personal al celor care gestionează această maladie globalizată.

Lasă un comentariu