NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! PREVENIREA ÎNGHEȚULUI TÂRZIU ÎN GRĂDINA DE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

În primele zile din luna mai înghețul târziu este principalul dușman al culturilor horticole din grădina de lângă casă, mai ales dacă survine după zile cu temperaturi peste normalul perioadei, fenomen posibil în aceste zile cu variații de temperaturi peste normal.

La pomii fructiferi, cei mai afectați, rezistența la temperaturi scăzute depinde de specie, proprietatea genotipului, gradul de maturare a lemnului, fertilizarea aplicată în anul precedent, faza de vegetație, vârsta pomilor fructiferi, administrarea apei, portaltoiul și agrotehnica aplicată. Speciile care își încheie repausul vegetativ mai repede: piersicul, caisul, migdalul sunt mai afectate. Fisurile apărute în trunchiul copacilor, porțiuni de scoarță afectată, dezmuguriri sunt fenomene provocate de scăderi bruște de temperaturi. Temperaturile de minus 2 grade C sau O grade C afectează mugurii în faza de buton roz sau florile deschise, fructele imediat după legare sunt cele mai sensibile.

În această perioadă, se pot înregistra scăderi de temperatură sub limita de rezistență a unor specii și pot să apară fenomene negative, prin pierderea unor muguri de rod. Pe termen lung, pentru a diminua pagubele provocate de înghețul târziu, se pot lua o serie de măsuri cum ar fi amplasarea plantațiilor, în funcție de zonă și de regimul termic al acesteia și alegerea soiurilor rezistente. Ing. Vasile Hangan, cel mai renumit pomicultor din Țara mărului, are în cultură un soi de măr japonez rezistent la temperaturi scăzute, și ne-a declarat că desființarea stațiunilor de cercetări pomicole din România, unde se efectuau cercetări și modificări genetice, va afecta viitorul pomiculturii în schimbările climatice din zilele noastre. Domnia sa recomandă perdelele de fum, dar se pare că și acest procedeu este contestat de ecologici, pentru că produce poluare. Sursele generatoare de fum sunt grămezile fumigene din resturi organice: paie umede, turbă, gunoi de paie, crengi sau frunze, rumeguș umectat.

Încălzirea aerului din grădină cu sobe speciale, prin arderea de reziduuri de petrol, motorină, petrol lampant uleiuri minerale uzate, iarăși pot provoca intervenția Gărzii de mediu, în urma reclamațiilor de la vecini.

Ploaia artificială, realizată cu aspersoarele, pulverizând apă la înălțimea de 15 m, este o lucrare posibilă în grădina de lângă casă, dacă se urmăresc avertizările meteorologice. Administrarea corectă a îngrășămintelor chimice, mai ales a celor cu fosfor și potasiu, care sporesc rezistența la îngheț, în timp ce azotul în exces o diminuează. Tăierile în verde sporesc rezistența la frig și întârzie pornirea în vegetație. Pe vremuri, la pomii fructiferi din grădina de lângă casă, iarna, se aduna zăpada în jurul trunchiului pentru a se întârzia pornirea în vegetație.

Lasă un comentariu