DASCĂLI MUREȘENI - GROS RAMONA

Distribuie pe:

Ziua de 9 mai 1975 a fost un prilej de bucurie pentru Maria și Ioan din Frunzeni, comuna Lunca Tecii, județul Mureș, fiind ziua în care Dumnezeu i-a binecuvântat cu fiica lor dragă, Ramona.

Ramona a avut norocul de a se naște și de a crește în sânul unei familii tradiționale românești. O familie în care dragostea, simplitatea, bunul-simț și respectul au constituit bazele de plecare în societate și carieră. Aceste valori au călăuzit-o întotdeauna pe drumul cel bun, transmițându-le mai departe, nu doar celor din familia ei, ci tuturor copiilor pe care avea să îi întâlnească în cariera sa.

Anul 1998 a venit ca un nou început pentru Ramona, și anume începutul vieții sale alături de soțul său, împreună cu care are o fiică, unde își împărtășește iubirea până în prezent.

Școala Generală din Frunzeni a reprezentat locul care a introdus-o pe băncile școlii românești, dobândind cunoștințele necesare celor patru ani de școală primară, ca, mai apoi, să urmeze Școala Gimnazială în localitatea Băița. Studiile liceale le-a realizat la Liceul Teoretic Nr. 2 Reghin, promoția 1989 - 1993, ulterior studiind la Școala Postliceală de specialitate Grup Școlar de Chimie Industrială, promoția 1993 - 1995 și Școala Postliceală “Dimitrie Cantemir”, promoția 1998 - 2001, ambele la Târgu-Mureș. Ghidată de dorința de a obține și mai mult de la viață, Ramona își continuă studiile de licență la Universitatea “Spiru Haret” București, Facultatea de Sociologie Psihologie, promoția 2008 - 2011, iar mai apoi cele de masterat, la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, Facultatea de Științe Economice, la programul de studii “Management Educațional”, promoția 2011 - 2013.

Drumul spre cariera didactică, cea de educatoare, a fost inspirat de doamna Lector Universitar Doctor Avram Iftimia și își are rădăcinile încă din anul 2000. Ramona, urmând să obțină primul său post de educatoare la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 din Sângeorgiu de Mureș, unde a adus zâmbetele pe fețele copiilor până în anul 2003. Ulterior, a continuat să facă același lucru la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 15 din Târgu-Mureș, timp de un an de zile, și la Grădinița cu Program Normal Glodeni, pentru încă un an. De atunci și până în prezent, Grădinița cu Program Prelungit “Rază de Soare” - structură a Școlii Gimnaziale “Friedrich Schiller” din Târgu-Mureș a fost pentru dânsa ca o a doua casă, o casă în care sute de râsete au răsunat datorită ei.

Seriozitatea și profesionalismul nu au lipsit niciodată din viața sa, drept dovadă stând calificările, gradele și distincțiile obținute. Așadar, anul 2003 vine la pachet cu obținerea Definitivatului, mai apoi, anul 2007 cu obținerea Gradului Didactic II, iar anul 2011 cu obținerea Gradului Didactic I. Pe lângă acestea, a participat la un număr semnificativ de cursuri acreditate și autorizate de formare și perfecționare, însumând peste douăzeci, începând din anul 2010 și până în prezent. Din anul 2013, face parte din Corpul Experților în Management Educațional, Lider de sindicat din anul 2015, dar în același timp mai face parte și din Corpul Profesorilor Evaluatori la Examenele și Concursurile Naționale (CPEECN).

Activitățile cu preșcolarii au fost mereu o încântătoare provocare pentru doamna educatoare, motiv pentru care a căutat mereu să reîmprospăteze clasicele metode de interacțiune, educare și învățare a copiilor. Contribuția la acest lucru constă în organizarea și participarea la o multitudine de proiecte educaționale, conferințe, simpozioane și concursuri. Amintim o parte din acestea: proiectul multicultural “Eu sunt eu, tu ești tu, împreună suntem noi! “- inițiator și coordonator, proiectul “Eco-Creativ Art”, proiectul educațional “Educația online sub umbrela prieteniei” - inițiator, coordonator, proiectul UNESCO “Descoperă schimbările din jurul tău”, proiectul “Restructurarea sistemului de formare continuă a personalului din învățământul preuniversitar prin generalizarea sistemului de credite profesionale transferabile”, proiectul Erasmus+ “Mureș - tărâm de basm”, Conferința Internațională “Generație digitală”, Conferința Internațională “Educație Nonformală”, Simpozionul Național “Mâini de aur”, Simpozionul Internațional “Sărbătoarea Învierii”, Concurs Interjudețean “Bucuria copiilor de sărbători”, Concursul Regional “Copilăria - O lume fermecată”, Concursul Național “Bucuriile Pascale”, Concursul Internațional “Ion Creangă”.

Doamna educatoare a contribuit la dezvoltarea și progresul educațional, prin publicarea a numeroase articole și lucrări, printre care: Softul educational “Aventuri în trecut”, “Demersuri creative”, lucrarea științifică “Primăvara - renaștere și tradiție”, “Scurt istoric al grădinițelor din România cu focalizare pe grădinița Dedrad”, “Mâini de aur”, “Ursuleții năzdrăvani”, Generația digitală- “Impactul Tehnologiilor Informaționale Asupra Dezvoltării Copilului Preșcolar”, “Proiectare didactică și management european în spațiul românesc” și multe altele.

Pe lângă aceste realizări, un alt aport la cariera sa au fost funcțiile și responsabilitățile deținute, precum: coordonator Grădinița “Rază de Soare”, membru în CA, membru în comisiile: de Proiecte Educative și Parteneriate Strategice, de Evaluare și Asigurare a Calității în Învățământ, de Mobilitate, de Disciplină, de Organizare și Desfășurare a Evaluării Naționale 2018, Comisia paritară.

Toamna anului 2020 a venit pentru domnia sa cu un progres remarcabil în cariera de dascăl și anume a fost numită Inspector Școlar pentru Educație Timpurie al județului Mureș, dovedind, din nou, dorința interioară de a obține și mai mult de la viață.

În final, obiectivul doamnei Ramona Gros a fost atins, acela de a transmite mai departe nu doar învățăturile de bază asimilate, ci și valorile însușite în cadrul familiei.

1 comentariu

  1. Iacob Doina Violeta 7 mai, 2021 at 00:45 Răspunde

    Sunt bucuroasa,sa am asemenea prietena,ma bucur pentru toate realizarile,de pana acum. Sa fi fericita, de toate implinirile. Sanatate! Sa te bucurii de viata! Putere!!!

Lasă un comentariu