PICIORUL DIABETIC - MANIFESTĂRI, ÎNGRIJIRE ȘI PREVENȚIE

Distribuie pe:

Nemonitorizat, diabetul poate afecta/deteriora nervii de la picioare sau de la laba piciorului, situație în care este posibil să nu simțiți căldură, frig sau durere. Această afecțiune se numește “neuropatie diabetică senzorială”. Dacă nu simțiți o tăietură sau o durere la picior, din cauza neuropatiei, tăietura se poate agrava și se poate infecta. • Diabetul afectează și fluxul/circulația sângelui, consecința fiind că durerile și tăieturile se vindecă mai greu. Circulația sanguină deficitară la nivelul mâinilor și picioarelor este cunoscută sub numele de “boală vasculară periferică”. Dacă aveți o infecție care nu se vindecă din cauza slabei circulații a sângelui, sunteți expus riscului de a dezvolta ulcere sau cangrenă (moartea țesutului, din cauza lipsei de sânge) • Deși oricine se poate confrunta cu probleme precum: “piciorul atletului” (o ciupercă ce provoacă mâncărime, roșeață, crăpături ce se pot infecta); ciuperci ale unghiilor; bătături, unghii încarnate, bășici, calusuri (țesut osos nou care sudează fragmentele unui os fracturat), monturi, deformări etc., pentru cei care suferă de diabet acestea pot duce la infecții și complicații grave, chiar la amputare.

ÎNGRIJIREA PICIORULUI DIABETIC

O îngrijire adecvată a picioarelor poate preveni problemele menționate sau le poate trata înainte de a apărea complicații grave.

* Țineți sub control boala diabetică. Urmați sfaturile medicului cu privire la regimul alimentar, exerciții fizice și tratament medicamentos. Mențineți nivelul zahărului din sânge în limitele recomandate de medicul dumneavoastră.

* Spălați-vă picioarele cu apă caldă, în fiecare zi, folosind un săpun fin. Verificați temperatura apei cu cotul, deoarece leziunile nervoase vă pot afecta și simțul tactil, la nivelul mâinilor. Nu vă înmuiați picioarele. Uscați-le bine, mai ales în zona dintre degete.

* Verificați-vă picioarele în fiecare zi, pentru a vedea dacă au apărut răni, bășici, roșeață, calusuri sau alte probleme. Mai ales dacă aveți o circulație sanguină slabă, este deosebit de important să faceți, zilnic, acest lucru.

* Dacă pielea de pe picioare este uscată, umeziți-o, aplicând o loțiune după ce vă spălați și uscați picioarele. Nu aplicați loțiunea între degete. Medicul dumneavoastră vă poate spune ce tip de loțiune este cea mai potrivită.

* Neteziți ușor calusurile, cu o piatră ponce, acționând într-o singură direcție. Faceți acest lucru după baie sau duș, când pielea este moale.

* Verificați-vă unghiile de la picioare o dată pe săptămână. Tăiați-vă unghiile drept, nu rotunjiți colțurile și nu tăiați părțile laterale. După tăiere, neteziți unghiile cu ajutorul unei pile.

* Purtați întotdeauna pantofi sau papuci complet închiși. Nu purtați sandale și nu umblați desculți, nici prin casă.

* Purtați întotdeauna șosete sau ciorapi comozi, cu elastic moale.

* Purtați pantofi/papuci care vi se potrivesc. Se recomandă încălțămintea largă, comodă, din pânză sau din piele, mai ales dacă piciorul este deformat.

* Protejați-vă picioarele de căldură și de frig. Purtați pantofi când sunteți pe plajă sau pe trotuarul fierbinte. Purtați șosete noaptea, dacă vă este frig la picioare.

* Pentru ca sângele să ajungă la picioare, spriji-niți-le de un suport mai înalt, mișcați degetele și gleznele de mai multe ori pe zi și evitați cât mai mult să țineți picioarele încrucișate.

* Renunțați la fumat.

SEMNE ȘI SIMPTOME

Dacă aveți diabet zaharat, luați legătura cu medicul dacă aveți oricare dintre următoarele probleme:

• modificări ale culorii și temperaturii pielii;

• umflături la nivelul piciorului sau al gleznei;

• durere la nivelul picioarelor/tălpilor;

• răni deschise, care se vindecă greu sau supurează;

• unghii încarnate sau infectate cu ciuperci;

• bătături sau calusuri;

• fisuri uscate ale pielii, în special în jurul călcâiului;

• un miros specific/neobișnuit și persistent la nivelul piciorului.

COMPLICAȚII          

• Infecții ale pielii și oaselor. O mică tăietură/ rană poate duce la infecții. Deteriorarea nervilor și a vaselor de sânge, în contextul problemelor legate de sistemul imunitar, crește probabilitatea apariției acestor infecții. Cele mai multe infecții apar în cazul rănilor tratate anterior cu antibiotice nepotrivite. Cazurile severe pot necesita spitalizare.

• Abcese. Uneori, infecțiile “rod” din oase și din țesuturi și formează un buzunar de puroi - abces. Tratamentul obișnuit constă în drenarea acestuia. Poate fi necesară îndepărtarea unor oase sau țesuturi, dar metodele mai noi, cum ar fi terapia cu oxigen, sunt mai puțin invazive.

• Cangrene. Diabetul afectează vasele de sânge care alimentează degetele și vârfurile acestora. Când circulația sângelui este întreruptă, țesutul poate muri. Tratamentul constă de obicei în oxigenoterapie sau intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea zonei afectate.

• Diformități. Deteriorarea nervilor poate slăbi mușchii picioarelor și poate duce la probleme precum strâmbarea degetelor, degete “cu gheare”, pes cavus (picior scobit - diformitate caracterizată prin scobitura exagerată a piciorului, care nu se reduce la mers - n. trad.)

• Picior Charcot. Diabetul poate slăbi atât de mult oasele piciorului, încât acestea se fracturează. Deteriorarea nervilor poate diminua senzația de durere, fără ca persoana să-și dea seama. Aceasta va călca în continuare pe oase rupte, iar piciorul se va deforma.

• Amputarea. Problemele legate de circulația sanguină și de afectarea nervilor fac ca unele persoane cu diabet zaharat să sufere o leziune la picior și să nu-și dea seama până când nu apare infecția. Când infecția nu se vindecă sau produce un abces, sau dacă, din cauza slabei circulații, apare o cangrenă, amputarea este adesea cel mai potrivit tratament. (sursa - webmd.com/diabetes/foot-problems)

Lasă un comentariu