DACĂ NE IUBIM, TREBUIE SĂ NE MAI ȘI... CERTĂM!

Distribuie pe:

Mai multe studii recente, citate de descopera.ro, au ajuns la concluzia că partenerii care se ceartă mai des se iubesc cu adevărat, iar relația lor se va păstra sănătoasă și productivă pentru o lungă perioadă de timp.

Conform sondajelor, 44% dintre cuplurile căsătorite cred că cearta de peste o dată pe săptămână îi ajută mult în relație, cu condiția să o facă întotdeauna într-o manieră pașnică, fără jigniri și atacuri la persoană. Astfel, în ciuda tuturor neînțelegerilor mici, partenerii știu că dragostea lor este adevărată și sinceră.

Iată de ce spun psihologii că cearta (din când în când) poate fi benefică pentru relație:

Este semn al unei relații mature - Evitarea constantă a conflictelor nu este cel mai bun mod de a construi o relație de lungă durată. Dimpotrivă, dacă spui ceea ce trebuie atunci când te cerți, înseamnă că ești pregătit să duci relația la un alt nivel.

Persoanele mature nu recurg la atacuri sau țipete. În schimb, încearcă întotdeauna să ajungă la un compromis și să își îmbunătățească relația cu ajutorul unor argumente sănătoase.

Arată că îți pasă - Desigur, ar fi mult mai ușor să închizi ochii la unele dintre obiceiurile partenerului(ei), care te înnebunesc. Dar, faptul că ești dispus(ă) să te confrunți cu suferința și cu disconfortul certurilor pentru a obține un rezultat mai bun în viitor poate fi un semn al iubirii voastre adevărate. Cu alte cuvinte, cearta înseamnă că ești mai implicat(ă).

Facilitează comunicarea - Pentru a crea încredere în relația ta, nu trebuie să păstrezi tăcerea. Dimpotrivă, este necesar să îți abordezi partenerul(a) cu o minte deschisă, asumându-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale și ascultându-vă reciproc cu atenție.

Cearta este una dintre cele mai importante forme de comunicare și cea mai cinstită, care ajută cu adevărat la accelerarea sentimentelor de intimitate, încredere și conexiune. Este foarte important să îți înveți partenerul(a) să comunice cu tine într-un mod productiv.

Este un semn al unei relații sănătoase - Psihologii cred că cearta este unul dintre punctele-cheie pentru o relație sănătoasă și fericită. De fapt, dacă un cuplu nu se ceartă niciodată, acesta poate fi un semn că ceva nu este chiar în regulă cu el.

Cearta ajută cuplurile să își reconsidere valorile și sentimentele, adresându-se și discutând lucrurile care sunt importante pentru ei. Cu toate acestea, cearta ar trebui să fie sănătoasă și non-combativă, încercând întotdeauna să vă spuneți punctele de vedere fără jigniri sau pe un ton ridicat.

Întărește legătura - Când te cerți cu partenerul(a), nu contează dacă câștigi sau pierzi. Cel mai valoros lucru este că înveți multe despre celălalt și, chiar mai important, despre tine.

Conflictele mici vă ajută pe amândoi să vă dezvăluiți adevărata natură și îi arată partenerului cum să facă față acesteia. Și, dacă reușiți să depășiți toate provocările împreună, veți învăța cum să consolidați legătura dintre voi.

Ajută să scapi de resentimente - A fi într-o relație nu este atât de ușor. Dacă ții la partenerul tău, trebuie întotdeauna să îți flexezi limitele, iar dacă el nu face același lucru pentru tine este posibil să începi să ai resentimente.

Dacă nu lupți pentru ceea ce crezi că e important pentru tine, îl poți face pe cel de lângă tine să creadă că poate avea orice își dorește, iar resentimentele tale vor crește. Acesta este drumul către o relație nesănătoasă.

Cel mai bun mod de a rezolva această problemă este de a-ți exprima sentimentele negative și de a-i arăta celui(celei) de lângă tine că amândoi sunteți egali atunci când vine vorba de propriile nevoi.

Este un semn că veți rămâne împreună pentru totdeauna - Conform studiilor, cea mai mare greșeală pe care o fac de obicei cuplurile este evitarea. Adesea simțim că ceva nu este în regulă, dar nu spunem nimic, iar această comunicare defectuoasă devine cel mai frecvent motiv de despărțire.

Deși s-ar putea să crezi că discutarea unor probleme sensibile nu va ajuta la nimic, de fapt nu e deloc adevărat. Cearta vă permite să vă concentrați asupra problemelor voastre și să le rezolvați înainte de a deveni prea mari. De aceea, cuplurile care se ceartă des, rămân împreună o lungă perioadă de timp.

Dezvăluie pasiunea - Unele cupluri se bucură cu adevărat de certurile intense, deoarece le crește nivelul hormonal. În mod inconștient, acei oameni știu că cearta este doar un semn al pasiunii lor, iar dezacordul lor va ajunge să se termine și mai pasional.

Dacă vrei să îți menții relația puternică și prosperă, este necesar să îți lași sentimentele să iasă la suprafață, nu să le ții în tine, dar nu uita să pui punct oricărei dispute într-un mod pozitiv.

Ne scutește de... plictiseală - Chiar dacă sunteți împreună de ani buni, vor exista întotdeauna unele lucruri asupra cărora nu sunteți de acord. Și asta nu e deloc rău, conflictele constructive pot alimenta scânteia relației tale și o pot face mai interesantă.

Imaginează-ți cât de plictisitoare ar fi relația voastră dacă amândoi ați fi de acord unul cu celălalt cu totul. Așadar, nu intra în panică data viitoare când simți că va exista o ceartă între tine și persoana iubită, în schimb, încearcă să o faci să fie benefică, atât pentru relația, cât și pentru viitoarea voastră viață în doi. (L.P.)

Lasă un comentariu