MS ȘI CNAS AU EMIS UN ORDIN PENTRU APROBAREA PROTOCOALELOR PRIVIND PRESCRIEREA UNOR MEDICAMENTE COMPENSATE

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au emis un ordin comun pentru aprobarea protocoalelor terapeutice necesare prescrierii unor medicamente compensate, informează un comunicat remis presei.

De asemenea, în tratamentul specific al unor afecțiuni s-a introdus recomandarea de inițiere sau schimbare a medicamentelor biologice de referință cu medicamente biosimilare, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, prin noile prevederi, pentru inițierea tratamentului specific unei afecțiuni cu medicamente care se eliberează prin farmaciile comunitare, medicii pot opta pentru prescrierea unui produs biosimilar.

Totodată, pentru continuarea tratamentului specific pentru care, la momentul prescrierii, există atât produsul biologic de referință, cât și produsul biosimilar, se recomandă schimbarea produsului original cu un biosimilar al acestuia.

“Produsele biosimilare sunt certificate prin studii care indică faptul că au aceleași

efecte cu produsele biologice de referință și nu există diferențe semnificative, clinic, între cele două, în ceea ce privește siguranța, calitatea și eficacitatea. Prin utilizarea medicamentelor biosimilare creștem accesul pacienților la tratamentul de care au nevoie. Prin această abordare, statul poate să trateze mai mulți pacienți cu aceleași fonduri și creștem numărul de medicamente disponibile, fără a afecta eficacitatea tratamentului”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, citată în comunicatul de presă.

La inițierea sau schimbarea tratamentului cu un medicament biosimilar, medicul curant va prezenta pacientului cea mai bună opțiune pentru acesta și va prescrie medicamentul biosimilar numai după obținerea consimțământului informat al pacientului.

Potrivit MS, aceste prevederi au scopul de a extinde accesul la opțiuni terapeutice și nu obligă medicii să prescrie un anumit tip de medicament.

“Măsuri asemănătoare de adopție a medicamentelor biosimilare în terapia recomandată de către medicii prescriptori au fost luate de majoritatea statelor Uniunii Europene, în vederea eficientizării fondurilor disponibile alocate sănătății, care să permită un acces mai amplu al pacienților la tratamentul necesar”, a declarat președintele CNAS, Adrian Gheorghe, potrivit sursei citate.

Conform Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), medicamentele biologice conțin substanțe active provenite dintr-o sursă biologică, de exemplu din celule sau organisme vii. Medicamentele biologice au o utilizare bine stabilită în practica clinică, fiind în multe cazuri indispensabile pentru tratamentul unor afecțiuni grave și cronice, precum diabetul sau diferitele tipuri de boli autoimune și de cancer.

Un medicament biosimilar este un medicament înalt similar cu un alt medicament biologic deja comercializat în UE (cunoscut ca “medicament biologic de referință”). Companiile pot primi aprobarea de punere pe piață a medicamentelor biosimilare, după expirarea perioadei de protecție pe piață a medicamentului de referință (aproximativ 10 ani). Deoarece medicamentele biosimilare sunt un tip de medicamente biologice, li se aplică toate caracteristicile relevante ale medicamentelor biologice.

Lasă un comentariu