ÎN PANDEMIE, S-A EXTINS CRIMINALITATEA ORGANIZATĂ!

Distribuie pe:

Dintr-o analiză realizată de experții Europol, aflăm că, în Uniunea Europeană (UE), criminalitatea organizată s-a extins în toate zonele și că există un mare pericol ca infractorii să exploateze, pe termen lung, pandemia de Covid-19 și efectele sale economice și sociale.

Una dintre concluziile raportului este aceea că 70% din bandele și rețelele infracționale sunt active în cel puțin trei state membre UE, iar cel puțin 40% dintre bandele infracționale sunt implicate în traficul de droguri, cea mai răspândită activitate infracțională.

“În mod clar, am constatat un grad ridicat de organizare a bandelor infracționale și modul strâns în care lumea interlopă se împletește cu aspectele legale ale vieții.

Bandele infracționale sunt organizate aidoma companiilor, cu diferite niveluri de management. Peste 80% din rețelele infracționale au folosit structuri de afaceri legale și cel puțin 60% dintre bande au utilizat mita ca mijloc de a-și continua afacerile.

Spălarea banilor a fost organizată în mod profesionist și a fost creat un sistem financiar interlop, iar bandele infracționale vor profita de toate posibilitățile pentru a submina economiile europene.

O pandemie prelungită va pune o presiune puternică pe economia europeană și mondială, iar recesiunea așteptată poate contura infracționalitatea gravă și organizată în anii viitori.

Totodată, pandemia a deschis noi posibilități de exploatare a temerilor societății. La început, am observat o creștere a contrafacerilor de măști și de gel hidroalcoolic. Acum, după un an, vedem o creștere în comerțul cu vaccinuri false și teste autoadministrate false, care sunt un risc pentru sănătate și nu ar trebui să fie cumpărate.

Pandemia a favorizat și infracționalitatea cibernetică, dat fiind că restricțiile în vigoare, în multe țări i-au obligat pe oameni să recurgă mai mult la internet.

Suntem îngrijorați mai ales față de riscul de atacuri sofisticate și de mare amploare contra unor infrastructuri esențiale pentru a accesa și a fura date sensibile”, se arată în raportul Europol, citat de agerpres.ro. (L.P.)

Lasă un comentariu