CE TREBUIE SĂ NE DEA DE GÂNDIT atunci când postăm un anunț de vânzare online și suntem abordați de un potențial cumpărător? Cu siguranță UN LINK PE CARE NI SE CER DATELE CARDULUI!

Distribuie pe:

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, continuă campania de informare “Când vinzi sau cumperi online, ai grijă de banii tăi! DATELE CARDULUI NU SUNT PENTRU ORICINE!”

Continuăm cu indicii care ar trebui să ne dea de gândit atunci postăm un anunț de vânzare a unui bun pe internet. Vă informam în materialul precedent că infractorii abordează vânzătorul de obicei pe whatsapp, cu o conversație simplă, iar o exprimare ciudată poate însemna că avem de-a face cu cineva care folosește traducere online, deci cu intenții ascunse. Abordarea poate fi și telefonică, așadar, ne orientăm atenția și spre alte gesturi, semne ale riscului.

Când vânzătorul este abordat de infractor, apare foarte repede în conversație...“Cunoști livrarea de curierat preplătită ...? Îți pot spune!”...sau “Am văzut că aveți livrare...disponibilă și am folosit-o! Am plătit tot, trebuie doar să acceptați fonduri!” Aici ar trebui să se încheie orice comunicare cu persoana respectivă. Linkurile cu așa zise produse preplătite sunt capcane sigure!

Atenție!!! Faptul că într-un link e cuprins numele unui site sau al unei firme de curierat, nu înseamnă că este un link oficial al acestora! Mai mult, pagina de anunțuri are serviciu de livrare, dar în siguranță, cu plata la primire și după verificarea produsului, prin intermediul firmei de curierat. Încasarea plății nu se face online și nu presupune introducerea datelor cardului nicăieri! Singurul moment în care pot fi solicitate aceste date este pentru plata de servicii publicitare sau de promovare a anunțurilor, niciodată pentru a încasa bani!

Linkurile false sunt uneori greu de detectat pentru necunoscători (de exemplu un “0” în loc de “o”, așadar cel mai sigur este să nu le deschidem și să păstrăm conversațiile pe pagina de anunțuri. Dacă totuși le-am accesat, în nici un caz să nu introducem datele cardului bancar! și nu uitați! Dacă vindeți un produs și aveți opțiunea “Livrare prin pagina de anunțuri”, plata se va face doar prin curier, ramburs, în cont, nefiind nevoie de datele cardului!!

Lasă un comentariu