NU MAI EXISTĂ SECRETE: OAMENII DE ȘTIINȚĂ AU AFLAT DE CE NE... ÎNDRĂGOSTIM!

Distribuie pe:

De-a lungul timpului, omul s-a întrebat, măcar o dată în viață, de ce se îndrăgostește, ce îl împinge spre acest amalgam de sentimente care îl întregesc, îl intrigă, îl fac fericit sau, dimpotrivă. Iubirea reprezintă, pentru fiecare dintre noi, o experiență unică, un mister al vieții.

Creierul ne împinge spre iubire

Cu toate acestea, oamenii de știință nu s-au lăsat până nu au oferit explicații argumentate din punct de vedere obiectiv, susținând că iubirea este clar motivată prin considerente morale, spirituale, psihologice sau, pur și simplu, personale.

În opinia acestora, iubirea ne este predată încă din copilărie, învățând să iubim de la părinți, care ne prezintă primele modele de dragoste și de iubire. De aceea, persoanele care au avut o copilărie nefericită, lipsită de iubire, nu sunt capabile să se îndrăgostească și vor trebui să lucreze mai intens pentru a-și depăși aceste traume.

Chiar creierul ne încurajează să ne îndrăgostim, eliberând hormoni ai fericirii, precum serotonina, sau ai plăcerii, dopamina, atunci când suntem în preajma persoanei iubite. Suntem astfel încurajați să continuăm relația și să contribuim la... perpetuarea speciei.

De ce alegem o anumită persoană

Oamenii de știință ne lămuresc și în ceea ce privește înclinarea iubirii noastre spre o anumită persoană, în timp ce toate celelalte ne lasă indiferenți.

Astfel, în opinia acestora, ceea ce ne face să ne îndrăgostim de cineva anume implică asemănarea în atitudine, comportamente sau trăsături de personalitate, proximitatea (nu neapărat geografică, dar și din punct de vedere al așteptărilor sau al etapei de dezvoltare sau de evoluție în viață), dorințele (fie că este vorba despre cele fizice, spirituale ori emoționale), afecțiunea reciprocă (de cele mai multe ori, tindem să ne îndrăgostim de persoane care manifestă aceleași sentimente față de noi), satisfacerea anumitor dorințe - de stabilitate, de apropiere, de afecțiune, excitarea fizică sau emoțională, dar și influențe sau norme sociale, precum și aprobarea manifestată de oamenii din cercul de apropiați.

În plus, există anumite indicii specifice din vocea, ochii, postura sau gesturile persoanei iubite, ce sunt personale și subiective, disponibilitatea pentru o relație sau pentru o iubire, oportunitatea de a petrece timp cu persoana iubită, un rol deosebit de important reprezentându-l... misterul!

Succesul unei relații

Psihologii consideră că “îndrăgostirea” are legătură cu natura umană, însă ceea ce ne poate garanta fericirea în relație este un anumit set de comportamente și de atitudini.

Deschide-te spre iubire - De ce ne îndrăgostim? Pentru că... ne permitem! Dacă îți repeți constant că nu ești gata pentru iubire, că dragostea nu e o prioritate acum pentru tine, va fi greu să începi o relație și să o și păstrezi.

Iubește-te pe tine însuți - Este dificil să te îndrăgostești dacă nu te consideri demn de iubire, fiindcă astfel nu poți propulsa mai departe imaginea dragostei. Ce să mai spunem despre faptul că persoanele care nu au încredere în ele vor încerca în zadar să atragă atenția și să incite iubirea?

Caută pe cineva cu care să te potrivești - Succesul unei relații ține și în a găsi o persoană cu care împărtășești aceleași credințe, aceleași valori, care caută aceleași experiențe în viață și are același set de principii. Dacă există diferențe ireconciliabile în aspectele majore ale vieții, relația va fi îngreunată sau chiar expusă eșecului.

Nu te aștepta să fiți mereu pe aceeași lungime de undă - Chiar dacă sunteți pe aceeași frecvență în ceea ce privește criteriile de mai sus, nu căuta un partener care să fie reflecția ta perfectă. Acceptă că vor fi prieteni ai tăi pe care nu îi va plăcea, că poate nu va dori să se uite cu tine la același film și nici nu se va topi după colindatul prin magazine sau după vreun meci.

Pune accent pe comunicare - O relație de succes este o relație deschisă, așa că permite-ți să fii vulnerabil față de cel drag, deschide-te, comunică-i tot ce te preocupă. Dacă nu încerci decât să proiectezi o imagine ideală, la un moment dat vei obosi. Iar o relație care e extenuantă, mai bine nu ar exista...

Pregătește-te pentru o cursă pe termen lung - Ne îndrăgostim tocmai ca să stăm alături de o anumită persoană, dacă se poate, până la sfârșitul vieții. Toate cuplurile de lungă durată au accentuat necesitatea de a fi alături de cel drag, la bine și la rău, la boală și la sănătate.

De asemenea, îndrăgostiții de cursă lungă au mărturisit că lucrează zilnic la relația lor și că depun adesea eforturi, luptându-se cu pornirea de a abandona.

Una dintre cele mai frumoase definiții ale dragostei este decizia de a sta alături de cineva, chiar și atunci când nu ne mai dorim, chiar și atunci când alternativa ni se pare mai ușoară. Să accepți pe cineva, cu bune și cu rele, ni se pare a fi cea mai frumoasă consecință a dragostei. (L.P.)

Lasă un comentariu