CONSUMUL EXAGERAT DE SARE NE AFECTEAZĂ ȘI IMUNITATEA

Distribuie pe:

Cercetătorii belgieni de la Universitatea Hasselt, citați de descopera.ro, au constatat că, pe lângă bolile cardiovasculare generate de un consum prea mare de sare, acesta are și un efect secundar care stârnește îngrijorare, mai ales în actualul context epidemiologic.

“Studiul nostru actual completează niște cercetări din annul 2015, în care am constatat că o cantitate mare de sare ajunsă în sânge afectează modul în care un anumit tip de celule albe reacționează atunci când detectează o celulă nesănătoasă. Însă, pe atunci, nu știam ce se întâmplă în celule.

În cadrul ultimului studiu, am examinat metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare, descoperind că acest fapt ne face mai vulnerabili la bolile cauzate de bacterii. Deci, sarea poate afecta și imunitatea.

De data aceasta, am observat cum sarea influențează imunitatea, prin perturbarea lanțului respirator, ceea ce determină celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și mai puțin oxigen. ATP este un combustibil universal care alimentează toate celulele, furnizând energie pentru musculatură și reglarea metabolică.

Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta are un impact negativ și poate conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, precum și la boli autoimune.

Conform acestui studiu, recomandăm adulților să își limiteze aportul zilnic la maximum cinci sau șase grame de sare, luând-o în calcul și pe cea ascunsă în alimentele procesate”, ne îndeamnă oamenii de știință belgieni. (L.P.)

Lasă un comentariu