LEGUMELE CU FRUNZE VERZI SCAD RISCUL DE BOLI CARDIOVASCULARE

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea Western și cei danezi de la Societatea de Oncologie, citați de descopera.ro, susțin că riscul de afecțiuni cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin consumul zilnic al unei porții de legume cu frunze verzi (salată, broccoli, sparanghel, varză, țelină, pătrunjel, praz, ceapă, usturoi).

“În studiul nostru, am colectat date de la un număr de peste 50.000 de persoane din Danemarca, prelucrate în decursul unei perioade de 23 de ani. Astfel, am descoperit că subiecții cu un aport ridicat de legume cu frunze verzi, bogate în nitrați, prezentau o tensiune arterială sistolică cu 2,5 mmHg mai mică. De asemenea, între 12 și 26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparație cu restul populației studiate.

În concluzie, consumul zilnic a 60 mg (o măsură) de legume cu frunze verzi, bogate în nitrați, reduce în mod semnificativ riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Pe de altă parte, s-a constatat că o creștere a acestei cantități nu oferă beneficii suplimentare. Prin urmare, oamenii nu trebuie să ia suplimente pentru a-și spori nivelurile de nitrați, studiul demonstrând că o măsură de legume cu frunze verzi pe zi este suficientă pentru a beneficia de avantajele oferite pentru prevenirea bolilor de inimă.

Deși această abordare oferă beneficii contra atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și insuficienței cardiace, este recomandată, în special, pentru prevenirea bolii arteriale periferice, o afecțiune care se caracterizează prin îngustarea vaselor de sânge la nivelul membrelor inferioare, în acest caz riscul fiind diminuat cu 26%.

Includerea unei porții de legume cu frunze verzi în smoothie-uri preparate la blender reprezintă o modalitate accesibilă de a spori consumul de astfel de alimente, pe lângă includerea lor în salate.

Atenție! Stoarcerea legumelor îndepărtează pulpa și fibrele, motiv pentru care nu este recomandată”, afirmă oamenii de știință. (L.P.)

Lasă un comentariu