GRIPĂ AVIARĂ PE RAZA ORAȘULUI UNGHENI

Distribuie pe:

Conform ultimelor informații dobândite în teren, informăm locuitorii orașului Ungheni și pe cei ai localităților aparținătoare, de faptul că focarul de gripă aviară (serotipul H5N8) este în curs de imunizare.

Astfel, în urma depistării prezenței virusului gripei aviare în cadrul unei exploatații comerciale pe raza localității Ungheni, reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au procedat la aplicarea metodelor specifice pentru eradicarea virusului în zonă.

Conform reprezentanților teritoriali ai instituției amintite, în acest moment se efectuează procesul de imunizare, luându-se deja măsura eutanasierii păsărilor, ecarisarea acestora către o unitate de incinerare și, respectiv, dezinfecția, urmată de curățarea mecanică.

Vă reamintim faptul că în urma depistării focarului de gripă aviară, circa 180.000 de capete de păsări au fost sacrificate, iar ca urmare, în jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

În acest moment, sunt în vigoare următoarele aspecte:

- Recensământul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;

- Interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;

- Restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;

- Respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport;

- Anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea cât mai rapidă către laborator a probelor;

- Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;

- Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspandirii virusului gripei aviare;

- Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de celelalte păsări domestice;

- Interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.

După perioada de 30 de zile, în care sunt în vigoare aspectele anterior amintite, se va proceda la o dezinfecție finală în zonele în care a fost constatată prezența virusului cu serotipul H5N8, specific gripei aviare.

Reprezentanți ai compartimentului SVSU din cadrul Primăriei orașului Ungheni efectuează misiuni de control preventiv în teren, alături de reprezentanți ai D.S.V., în vederea contribuirii la înlăturarea oricărui potențial focar de gripă aviară.

Venim în sprijinul autorităților sanitar-veterinare, solicitând sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor, în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli (gripa aviară) pe teritoriul orașului Ungheni și localităților aparținătoare, cât și pe cel al țării noastre.

Lasă un comentariu