40 DE ANI DE LA PRIMUL ZBOR AL UNUI ROMÂN ÎN SPAȚIU

Distribuie pe:

Fundația “Cosmonaut Dumitru - Dorin Prunariu” organizează, între 14-22 mai, o serie de evenimente științifice și culturale, în București, Brașov și Timișoara, cât și online, pe canalele de social media ale Fundației și ale partenerilor.

Ziua de 14 mai 1981 a fost și a rămas un reper important al istoriei contemporane a României. La începutul anilor '80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord internațional prin care, pentru prima dată în istorie, un român ajungea în spațiul cosmic.

Fundația Cosmonaut Dumitru - Dorin Prunariu își propune și depune toate eforturile să reînvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice, cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Între invitați, alături de cosmonautul Dumitru - Dorin Prunariu, se vor afla domnii Ioan-Aurel Pop - Președintele Academiei Române, și Marius-Ioan Piso - Președintele Agenției Spațiale Române.

Agenda evenimentelor:

14 mai, ora 14 - Eveniment științific la sediul ROSA - Romanian Space Agency

14 mai, ora18,30 - Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internațional și TVR+

15 mai, ora 10 - Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național

17 mai, ora 11 - Eveniment în Aula Universității “Transilvania” din Brașov

17 mai, seara - Eveniment științifico-educativ organizat la Palatul Cotroceni, cu participarea Președintelui României

18 mai - Conferință cu reprezentanți ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala “Gafencu”, și recepție pe bază de invitații la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului

19 mai, ora 11 - Eveniment în Aula Universității de Vest - Timișoara

22 mai, ora 17 - Eveniment cultural la Casa Artelor “Dinu Lipatti”

Cu ocazia aniversării, Romfilatelia a emis o emisiune filatelică specială.

La rândul ei, Monetăria Statului a emis o medalie aniversară și insigne dedicate evenimentului.

Fundația “Cosmonaut Dumitru - Dorin Prunariu” încearcă să apropie tinerii nu numai de științele spațiale, ci încearcă să îi apropie și să îi ajute să facă pași importanți spre realizarea visurilor lor.

(M.C.)

Lasă un comentariu