MUSULMANII DIN NUMEROASE ȚĂRI ARABE SĂRBĂTORESC ASTĂZI EID AL-FITR

Distribuie pe:

Musulmanii din numeroase țări arabe celebrează, astăzi, Eid al-Fitr, sărbătoarea care marchează sfârșitul lunii de post a Ramadanului, cu toate că numeroase state din regiune continuă să impună restricții anti-COVID19, relatează dpa.

Arabia Saudită, care găzduiește cele mai sfinte locuri ale islamului, a declarat miercuri ultima zi a Ramadanului, iar joi se marchează începutul Eid al-Fitr, care durează trei zile, una dintre cele două sărbători majore din calendarul islamic.

Alte țări care sărbătoresc astăzi Eid al-Fitr sunt Qatar, Iordania, Egipt, Algeria, Siria, Emiratele Arabe Unite și Tunisia.

Omanul nu a anunțat încă dacă va marca această sărbătoare, joi sau vineri.

Sărbătoarea Eid al-Fitr este de obicei marcată prin rugăciuni speciale, în timp ce familiile se vizitează și își oferă în dar prăjituri cu nuci sau curmale.

Unele țări au impus noi restricții, pe perioada sărbătorii, pentru a limita răspândirea COVID-19, printre care și Irakul, unde a fost instituit, de miercuri, un lockdown, ce va dura 10 zile.

Ratele zilnice de infectare rămân ridicate în Irak, iar procesul de vaccinare este lent.

Pentru a limita aglomerațiile și adunările sociale, Egiptul a dispus închiderea magazinelor la ora 21:00, măsură valabilă până la 21 mai, în timp ce Tunisia a impus restricții de deplasare până la 16 mai.

Cu toate acestea, alte țări vor ridica din restricții, în condițiile în care numărul zilnic al infectărilor cu coronavirus a scăzut. Printre acestea se numără Iordania, care va scurta, începând de joi, intervalul orar în care sunt interzise deplasările pe timp de noapte. (AGERPRES)

Lasă un comentariu