PROF. DR. DULCAN, DIN EXPERIENȚĂ PROPRIE, DESPRE LUMINA SFÂNTĂ DE LA IERUSALIM: “LUMEA LUA LUMINA ÎN PALME ȘI O PUNEA PE FAȚĂ”

Distribuie pe:

Profesorul doctor Constantin Dulcan a povestit, în cadrul emisiunii “De-a viața Ascunselea”, despre o experiență inedită pe care a trăit-o în anul 2000, când a vizitat Mormântul Sfânt de la Ierusalim.

Acesta a analizat Lumina Sfântă atât din perspectiva credinciosului, cât și din perspectiva omului de știință.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă, în fiecare an, de Paște, la Ierusalim. În timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 și 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. De la an la an, Focul Haric apare într-un mod diferit și nu frige în primele minute.

“2000 era anul de jubileu, adică cei 2000 de ani care s-au scurs de la evenimentele cu Iisus. Auzisem de apariția Luminii și, ca orice intelectual, eram curios să văd realmente cum se petrec lucrurile. Și pentru asta, trebuie să faci un sacrificiu.

Se intră vineri la ora 16.00, cel puțin așa mi s-a întâmplat mie, și am ieșit sâmbătă la ora 16.00. Lumina apare sâmbătă în pre ziua Paștelui, în jurul orei 13, 14 și ceva. În anul în care am fost eu, a apărut la 14.15, că m-am uitat la ceas. Este o aventură întreagă.

Am reușit să rămân lângă zidul acela, să văd cum Lumina a ieșit printr-un orificiu prin zidul din partea mea, eu am stat din partea de nord.

Era acolo un puști arab, de 9-10 ani, și i s-a aprins lumânarea. Interesant este că lumânările de acolo se aprind instantaneu, în timp ce lumânările pe care le aveam noi, sunt 33 de lumânări semnificând vârsta lui Iisus, se aprind după ce se topește ceara din vârf.

Din mormânt, în momentul când a apărut Lumina, am văzut cum s-a luminat tot mormântul și a ieșit prin orificiul din partea mea un jet de lumină masiv, de diametru de 10-12 cm. Interesant că era alb și nu părea o lumină fizică. M-a surprins. Apoi a venit patriarhul și am luat toți lumină.

La un moment dat, cuiva i-a căzut lumina pe tricou. Și atunci am văzut lumea că lua Lumina în palme și o punea pe față. În primele 2-3 minute, acea lumina nu ardea, după care devenea lumina fizică.

Opinia mea, lumina din care noi suntem făcuți, acel «fiat lux» este alta decât lumina fizică în care suntem noi. Eu aș numi asta lumină Christică, este o lumină subtilă”, a spus profesorul Constantin Dulcan, potrivit doctorulzilei.ro.

Lasă un comentariu