MAXIMUM 120 DE ZILE PENTRU REDACTAREA SENTINȚELOR PENALE!

Distribuie pe:

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, 10 mai 2021, cu 244 de voturi pentru, 3 trei împotrivă și 40 de abțineri, propunerea de modificare a Codului de Procedură Penală (CPP) în concordanță cu decizia Curții Constituționale, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunțării.

Potrivit actului normativ, judecătorii au la dispoziție cel mult 120 de zile de la încheierea dezbaterilor pentru pronunțarea unei sentințe: “Deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fiecare amânare neputând depăși 30 de zile.

În toate cazurile, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, conform proiectului adoptat.

Prin propunerea legislativă, au fost reglementate și situațiile în care judecători sau membri ai completului sunt împiedicați (de exemplu, prin pensionare) să semneze motivarea hotărârii:

“Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de președintele completului. Dacă și președintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de președintele instanței”.

*

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lasă un comentariu