DUPĂ CONTROVERSELE CAUZATE DE PAPA FRANCISC, VATICANUL SE OPUNE CĂSĂTORIILOR HOMOSEXUALE

Distribuie pe:

Vaticanul a publicat, recent, o notă în care se arată clar că Biserica Catolică nu poate binecuvânta uniunile între persoanele de același sex, după ce, în unele medii ecleziastice, au apărut îndoieli pe această temă, relatează Associates Press și AFP, potrivit Agerpres.

Vaticanul a reafirmat doctrina Bisericii Catolice care consideră homosexualitatea un “păcat” și a confirmat imposibilitatea pentru cuplurile de același sex să primească binecuvântarea căsătoriei, rezervată doar “uniunii indisolubile dintre un bărbat și o femeie”. Instituția Vaticanului, responsabilă cu dogma catolică, Congregația pentru Doctrina Credinței, a publicat textul “Responsum ad dubium”, care se referă la următoarea întrebare: “Este biserica îndrituită să binecuvânteze uniunile dintre persoanele de același sex?”. “Nu”, a tranșat Congregația în acest document, semnat de cardinal Luis Ladaria, prefectul instituției. “În unele cercuri ecleziastice se difuzează, în prezent, proiecte de propuneri de binecuvântare o uniunilor între persoanele de același sex”, scrie Congregația în preambulul acestui text menit să clarifice poziția oficială a Vaticanului. “Atunci când binecuvântarea este invocată pentru anumite relații umane este necesar (...) ca ceea ce este sacru să fie obiectiv și pozitiv ordonat, pentru a putea primi binecuvântarea în funcție de planurile Domnului. (...) Doar realitățile care sunt ele însele ordonate pentru a sluji aceste planuri sunt compatibile cu esența binecuvântării acordate de biserică”, adaugă Congregația. “Din aceste motive, nu este licit să se acorde binecuvântare relațiilor sau parteneriatelor, chiar și stabile, care implică o practică sexuală în afara căsătoriei (altfel spus în afara uniunii indisolubile dintre un bărbat și o femeie, deschisă în sine perpetuării vieții)”, asigură Congregația. Congregația încurajează, însă, comunitatea creștină și pe păstorii ei “să privească, cu respect și delicatețe, persoanele cu înclinații homosexuale” și “să găsească modalitățile cele mai potrivite”.

În urmă cu cinci luni, afirmații ale Papei, estimând că “persoanele homosexuale sunt îndreptățite să întemeieze o familie” și că au “dreptul de a fi acoperite legal”, au suscitat o amplă polemică. Vaticanul a precizat, ulterior, că Papa Francisc nu a pus sub nicio formă în chestiune dogma căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. (Revista “Lumea” nr. 5, 2021)

Lasă un comentariu