DUPĂ PANDEMIE, APROAPE JUMĂTATE DINTRE ROMÂNI ÎȘI DORESC UN NOU LOC DE MUNCĂ!

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj realizat, recent, de platforma de recrutare online eJobs România, aflăm că primul lucru pe care îl vor face 45% dintre români, după pandemie, va fi să își schimbe locul de muncă, iar cea mai mare încredere în șansele de a găsi un post disponibil o au IT-iștii, specialiștii și muncitorii calificați.

Potrivit eJobs România, 14,5% dintre respondenți nu au în plan să facă vreo schimbare, 11% vor să urmeze un proces de reconversie profesională, 9% au de gând să plece din țară, 6,5% vor să își deschidă un business, odată ce economia își va reveni, în timp ce 5% se gândesc să solicite o mărire salarială.

Întrebați care cred că sunt categoriile profesionale care își vor găsi cel mai ușor un loc de muncă la finalul pandemiei, 23% dintre participanții la sondaj au pus pe primul loc specialiștii, 21% cred că șansele cele mai mari le au IT-iștii, iar 15% menționează muncitorii calificați. În ierarhie urmează tinerii fără experiență (14%), muncitorii necalificați (12,5%) și candidații peste 45 de ani (7,4%).

Conform datelor centralizate, pe ultimele locuri apar liber profesioniștii (freelancers), cu 4,3% dintre sufragii, și managerii (2,8%).

În acest context, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că acum este cel mai bun moment pentru a se angaja sau pentru a-și schimba locul de muncă, în timp ce 20% cred că, în această vară, va fi ocazia potrivită pentru o astfel de schimbare, 12% cred că din toamnă, iar 10% estimează că abia din 2022 piața muncii își va reveni.

Principalul motiv pentru care cei mai mulți candidați ar schimba în acest moment angajatorul este un salariu mai mare, menționat de 31% dintre respondenți, 17% ar pleca pentru oportunități mai bune de creștere, 12% s-ar muta într-o companie mai stabilă și 11% ar pleca dacă ar găsi un loc de muncă într-un alt domeniu de activitate.

O pondere de 6,1% dintre cei chestionați au declarat că ar renunța la locul actual de muncă, dacă ar avea posibilitatea să plece în altă țară, și tot atât de mulți și-ar da demisia pentru un pachet de beneficii extrasalariale, mai bun decât cel pe care îl au în prezent.

*

Sondajul eJobs a fost realizat în perioada aprilie - mai 2021, pe un eșantion de 700 de respondenți. (L.P.)

Lasă un comentariu