SALA “MIHAI EMINESCU” ȘI STRADA NICOLAE BĂLCESCU, DIN CENTRUL SIGHIȘOAREI, VOR FI REABILITATE CU FONDURI EUROPENE

Distribuie pe:

În urmă cu un an, pentru municipiul Sighișoara a fost semnat unul dintre cele mai mari contracte de finanțare privind reabilitarea iluminatului public urban, de la nivelul județului Mureș, cu o valoare totală de peste 2 milioane euro. De această dată, Ziua Europei aduce o altă veste bună pentru cetățenii Sighișoarei, dar și pentru turiști: fonduri europene de peste 4 milioane euro vor fi folosite de edili pentru reabilitarea sălii de spectacole ce poartă numele marelui poet român Mihai Eminescu, dar și strada din zona centrală a orașului, ce poartă numele cunoscutului istoric, scriitor și diplomat pașoptist, Nicolae Bălcescu.

Proiectul cu titlul “Sala Mihai Eminescu Sighișoara (restaurare, consolidare, punere în valoare) - componenta A, și reabilitarea Străzii Nicolae Bălcescu din municipiul Sighișoara - componenta B” este finanțat în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020 - gestionat la nivel regional de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru - și urmărește modernizarea celei mai mari săli de spectacole, situată în Piața Hermann Oberth din Sighișoara, precum și a străzii Bălcescu, al cărei sistem rutier prezintă, în momentul de față, sectoare pavate cu bolovani de râu.

Buget proiect și program finanțare:

Fondurile alocate prin semnarea contractului sunt alocate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, care finanțează cererile de finanțare pentru “sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”. Proiectul contractat pentru municipiul Sighișoara are o valoare totală de 20.114.127,27 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 19.290.730,36 lei, în cuantum de 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (adică mai mult de 4,14 milioane euro), diferența de peste 820.000 lei, constând în contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Termen finalizare proiect: Conform estimării Beneficiarului investițiile vor finalizate până la 30.11.2023.

“În municipiul Sighișoara avem un important proiect în derulare, pentru modernizarea iluminatului public pe 114 străzi. Practic, cu 2 milioane euro, tot orașul va deveni mult mai sigur și mai bine pus în valoare, iar cei peste 35.000 de locuitori ai orașului și din zona sa adiacentă, dar și mii de turiști - care sperăm să ajungă în număr tot mai mare, pe măsură ce avansează campania de vaccinare - se vor bucura de condiții moderne în cea mai mare cetate locuită din Europa. Acum, vorbim de un proiect de amenajare urbană, care va moderniza o stradă importantă, dar și cea mai mare sală de spectacole și clădirea aferentă. Practic, banii europeni vor fi folosiți pentru reabilitarea completă a unei construcții a cărei suprafață totală este de aproape 3.000 mp, iar spațiul public din zona centrală care va fi adus la standardele edilitare contemporane este de peste 3.400 mp. În total, la Sighișoara se vor investi peste 6 milioane euro în cadrul Programului REGIO”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Principalele activități prevăzute în proiect sunt:

Prin implementarea activității A: “Reabilitare și punere în valoare Sala Mihai Eminescu”, se vor reface fațadele din curtea interioară, cele din zona de sud-est a ansamblului arhitectonic, se vor înlocui tâmplăria și șarpanta, iar corpul administrativ va fi mansardat, în timp ce la etajele I și II, pe fațada dinspre curte a sălii de spectacol, vor fi amplasate pasarele de legătură. Toate finisajele interioare - din sala de spectacol, din foyer și din spațiile anexe, inclusiv cabinele actorilor, grupurile sanitare și spații administrative - vor fi refăcute. În plus, în sala de spectacol va fi reabilitată arhitectura de interior, fiind realizate tratamente acustice, iar mobilierul și dotările tehnice specifice scenei vor fi modernizate. Pentru întregul ansamblu, vor fi schimbate toate instalațiile, vor fi realizate termoizolații, iar pentru creșterea mobilității și funcționalității interioare se vor amplasa un lift pentru persoane și unul pentru decoruri.

În ceea ce privește activitatea B: “Modernizare strada Nicolae Bălcescu”, din zona centrală a orașului, se pornește de la o stare de fapt destul de precară. O parte din pavimentul acestei artere este parțial pietruit cu bolovani de râu. Partea carosabilă prezintă acum degradări semnificative, care afectează siguranța în exploatare. Prin reabilitarea străzii se va îmbunătăți capacitatea de circulație, se va reduce timpul transportului de mărfuri și călători, va scădea gradul de uzură al mijloacelor de circulație și va crește accesibilitatea către Piața Hermann Oberth și către sala “Eminescu”. Pe această stradă se vor amenaja și 26 noi locuri de parcare, întreaga suprafață de 3.437 mp a zonei fiind complet modernizată.

Lasă un comentariu