PETRU LECHINȚAN, LA 85 DE ANI

Distribuie pe:

Concitadinul nostru, jurnalistul PETRU LECHINȚAN, împlinește, în 22 mai 2021, venerabila vârstă de 85 de ani!

A lucrat o viață întreagă la fostul Combinat Chimic din Târnăveni, ca tehnician, șef secție și alte funcții manageriale, bucurându-se de o apreciere deosebită pentru profesionalism, corectitudine și punctualitate, pentru dăruirea sa pentru semenii săi, ca activitatea marii Întreprinderi să fie profitabilă.

Originar din satul Cucerdea, centru de comună, județul Mureș, dintr-o familie de țărani, a fost botezat în Biserica Greco-Catolică din localitate. A fost crescut și educat în spiritul muncii, al credinței, al dragostei de neam și țară, cucerzenii fiind oameni întregi, hotărâți în credința lor strămoșească, foarte harnici și buni gospodari.

Este căsătorit cu frumoasa doamnă, Matilda.

În ultimii 20 de ani, Petru Lechințan s-a manifestat ca jurnalist, activând, mai ales, la cotidianul “Cuvântul liber”, cu numeroase articole de larg interes pe variate teme, având sentimentul că a contribuit la bunul mers al vieții semenilor săi, cu o atitudine adesea incomodă la adresa imperfecțiunilor din viața socială, economică și culturală.

Domnia sa este membru fondator al Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș, din anul 2010, și autorul a cinci cărți de publicistică: “Realitatea de lângă noi” (2013), “Pe axa timpului”( 2014), “Univers în clepsidră” (2016), “Fascinația deșertului” ( 2018) și “Mireasma cunoașterii”( 2021).

Cartea recentă, “Mireasma cunoașterii” (Ed. “Vatra Veche”, Târgu-Mureș,2021, 510 pp.), aș fi înțeles că autorul vrea s-o lanseze tocmai cu prilejul aniversării a 85 de ani de viață.

Ce putem spune despre ea?

Autorul prezintă istoricul industriei târnăvene, cu referire specială la Combinatul Chimic. Inundațiile din 1970 au lovit la modul tragic România secolului XX și, desigur, și Târnăveniul. În 1990, deci imediat după evenimentele din 22 Decembrie 1989, Combinatul din Târnăveni prezenta realizări maxime de producție, la nivelul industriei chimice românești. Dar nu după mult timp, au apărut probleme de tot felul. Fapt este că, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea întreprinderilor românești, și industria târnăveană a cunoscut o involuție dureroasă, până la eșecul total!

Aș atrage atenția asupra unei secvențe din carte, care se recomandă, ca provocatoare, chiar prin formularea din titlu: “Batalurile fostului Combinat Chimic - Târnăveni - între steril, nociv și o adevărată mină de aur” ( p. 71 ).

Tenta pamfletară, în care jurnalistul Petru Lechințan pare a excela, primește amplitudine în capitolul al IV-lea, “CU DREPT CUVÂNT”, din care pomenim câteva titluri “pitorești”, chiar prin formulare: “A doua eră a ticăloșilor”, “Dreptul de a fi prost!”, “Fariseii moderni!”, “Nesimțiții!”, “ Mitocanii!”, “Guguștiucii și pădurea cu uscături”, “Gogomanii!”, “Idioții utili!”, “Ciocoflenderii și tiriplicii!”. Poate că cineva dintre cei luați “în pleasnă” i-ar putea replica jurnalistului necruțător: “Cine este nevinovat să dea primul cu piatra!”

Firește, în cartea aceasta apar și eseuri laudative, articole pozitive, admirative, cu referire la “Junii Târnavei” - formațiune condusă de Vasile și Otilia Trâmbițaș; Lazăr Lădariu - fostul redactor-șef al cotidianului “Cuvântul liber”; “Fanfara tinerilor” - condusă de prof. Vili Halmen; unele cărți ale scriitorului Aurel Hancu etc.

Privită în ansamblu, voluminoasa carte, de peste 500 de pagini, a jurnalistului Petru Lechințan, “Mireasma cunoașterii” , este o apariție editorială impresionantă, am zice cartea vieții sale,

la aniversarea a 85 de ani, pentru care îl felicităm și îi spunem:

“La mulți ani!”

Lasă un comentariu