SĂNĂTATEA NOASTRĂ DE ZI CU ZI, ÎNTRE MITURI ȘI OBICEIURI PROASTE

Distribuie pe:

* Opt pahare de apă, zilnic

Nu este nevoie să numărați paharele. Cercetările arată că persoanelor care “dau pe gât” un pahar cu apă când sunt însetate, le este de ajuns cât să rămână sănătoase și hidratate. Alimentele bogate în apă, cum ar fi supa, fructele și legumele, precum și sucul, ceaiul și cafeaua sunt suficiente. Este posibil să trebuiască să beți mai multă apă dacă faceți mult sport sau dacă locuiți într-o zonă cu climă călduroasă și uscată.

* Ouăle dăunează inimii

Iubitorii de ochiuri și de omletă nu au de ce să-și facă griji. Consumul unui ou sau chiar două pe zi nu crește riscul bolilor de inimă în cazul persoanelor sănătoase. Într-adevăr, gălbenușurile au colesterol, dar pentru majoritatea dintre noi, cantitatea de colesterol dintr-un singur aliment nu este la fel de nocivă ca și amestecul de grăsimi din tot ceea ce mâncăm. Mai mult, ouăle conțin substanțe nutritive, cum ar fi omega-3, care pot reduce riscul bolilor de inimă.

* Deodorantele cauzează cancer de sân

Unii oameni de știință consideră că substanțele chimice din deodorante pot fi absorbite prin axilă, ajung în țesutul mamar și favorizează apariția tumorilor. Institutul Național al Cancerului (SUA) afirmă că nu există nicio dovadă în acest sens.

* Dacă stai afară, în frig, te alegi cu o răceală

Indiferent ce ți-a spus bunica, dacă petreci mult timp afară, în aer rece, nu te paște, neapărat, o răceală. Un studiu a constatat că bărbații sănătoși, care au petrecut câteva ore la temperaturi chiar peste gradul de îngheț, și-au întărit sistemul imunitar, acesta devenind mai pregătit pentru a face față virusurilor. De fapt, este mai probabil să te îmbolnăvești în spații închise, unde germenii... se plimbă nestingheriți.

* Ai nevoie, zilnic, de multivitamine

Se spune că multivitaminele pot suplini substanțele nutritive care lipsesc din regimul alimentar. Nu toți cercetătorii sunt de acord cu acest punct de vedere. Dar dacă medicul dumneavoastră vă spune să luați vitamine, ascultați-l. Totuși, cel mai bun mod de a obține nutrienții necesari este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, nuci și uleiuri sănătoase.

* Micul dejun contribuie la pierderea în greutate

Micul dejun îi ajută pe unii oameni să piardă în greutate. Poate preveni foamea și “ronțăielile” de pe parcursul zilei.

Dacă nu sunteți un adept al micului dejun, puteți, totuși, să pierdeți kilograme. Un studiu elaborat de Universitatea Cornell a constatat că persoanele care “au sărit” peste micul dejun nu au mâncat prea mult nici la prânz, nici la cină, și au consumat cu aproximativ 400 de calorii mai puțin pe zi.

OBICEIURI PROASTE CARE AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA

* Pocnitul degetelor

Zgomotul enervant nu-i deranjează doar pe prietenii și pe colegii de muncă - nu este prea bine nici pentru cei care practică acest “sport”: o substanță numită lichid sinovial menține mobilitatea articulațiilor. Or, mișcările repetitive și                de lungă durată pot deteriora cartilajul articular, ducând la inflamarea mâinilor. Totuși, nu există o asociere clară între pocnitul degetelor și dezvoltarea artrozei sau artritei.

* Rosul unghiilor (onicofagia)

Acest obicei prost vă deteriorează dinții și pielea din jurul unghiilor, ceea ce poate duce la infecții. De asemenea, este posibil să răciți mai des, ori să contractați alte boli atunci când băgați degetele în gură, ele fiind adesea purtătoare de germeni patogeni. Dacă stresul ar putea fi motivul, discutați cu medicul dumneavoastră, în cazul în care vreți să renunțați la acest obicei și să-l înlocuiți cu unul mai sănătos, ca de pildă exercițiile fizice.

* Statul prelungit pe scaun

Majoritatea oamenilor petrec prea mult timp șezând pe scaun. Faptul se datorează, în parte, locurilor de muncă moderne, cu ore întregi petrecute în fața computerului. Acest lucru încetinește metabolismul, ceea ce favorizează creșterea în greutate. Este, de asemenea, legat de alte probleme de sănătate, inclusiv apariția unor boli de inimă. Totuși, există o soluție la îndemână: ridicați-vă, din când în când, și faceți puțină mișcare. Chiar și o plimbare de 10 minute vă poate fi de folos.

* Prea multă băutură

Bărbații care consumă mai mult de două unități de băutură pe zi și femeile care consumă mai mult de o unitate - sunt mai predispuși la boli de rinichi, boli de ficat, probleme digestive, probleme cardiace, leziuni osoase și chiar unele tipuri de cancer. Studiile au arătat că un consum moderat de alcool - până la o băutură pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați - ar putea reduce posibilitatea apariției unor afecțiuni cardiace. Dar, dacă nu sunteți consumator de alcool, acesta nu este un motiv să vă apucați de băut.

Se consideră că o unitate de alcool pe zi este reprezentată de 348 de mililitri de bere sau 145 de mililitri de vin sau 50 de mililitri de tărie. Cu alte cuvinte, un bărbat consumă alcool în limita normală dacă nu depășește frecvent (nu zilnic) doza de 696 de mililitri de bere sau 190 de mililitri de vin sau 100 de mililitri de tărie. Tot ce depășește aceste cantități poate fi considerat abuz și poate duce la îmbolnăvirea organismului.

* Prea multă mâncare

Odată devenit obicei, mâncatul în exces - chiar dacă mâncarea este sănătoasă - duce la creșterea în greutate. Acest lucru poate provoca boli de inimă, diabet și hipertensiune arterială și poate crește riscul de anumite tipuri de cancer. Verificați dimensiunile porțiilor înainte de a vă așeza la masă și cântăriți “gustările” pe care le ronțăiți în fața televizorului, astfel încât să știți exact cât mâncați.

* Mâncatul în grabă

“Înfulecatul bucatelor” și “înghițitul pe nemestecate” vă vor face să mâncați în exces pe parcursul zilei. Dacă... reduceți viteza, vă veți sătura cu mai puțin, deoarece orga-nismul are posibilitatea de a vă atrage atenția că ați mâncat suficient. Așadar, mușcați câte puțin și mestecați bine.

* Mâncarea nesănătoasă (junk food)

Băuturile carbogazoase, dulciurile și produsele de patiserie au o mulțime de calorii și puțini nutrienți, iar tot zahărul pe care îl conțin ajunge în sânge prea repede. Toate aceste produse sunt legate de probleme grave de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile de inimă. “Carbohidrații complecși”, cu mai multe fibre și substanțe nutritive - cereale integrale, fructe și legume – necesită mai mult timp pentru digestie, potolesc foamea și asigură, în mod constant, energia necesară. Grăsimile “bune”, cum ar fi nucile și semințele, pot face parte, de asemenea, dintr-o dietă sănătoasă. (sursa - webmd.com)

Lasă un comentariu