“ROMÂNIA ARE CEA MAI RAPIDĂ REVENIRE ECONOMICĂ DIN ISTORIE”

Distribuie pe:

Premierul Florin Cîțu afirmă că România are “cea mai rapidă revenire economică din istorie”, ca răspuns la cea mai mare criză din ultima sută de ani, în primul trimestru al anului, țara noastră înregistrând o creștere economică de 2,8%.

Potrivit prim-ministrului, Guvernul a luat “cele mai bune măsuri” și economia a răspuns pozitiv.

PREȘEDINTELE VLADIMIR PUTIN ÎNDEAMNĂ ISRAELUL ȘI PALESTINIENII SĂ PUNĂ CAPĂT ESCALADĂRII CONFLICTULUI

Președintele rus Vladimir Putin a lansat marți un apel către Israel și palestinieni să înceteze ostilitățile și să caute în mod activ soluții, potrivit EFE și RIA Novosti.

“Asistăm la o puternică escaladare în Orientul Mijlociu. Intensificarea confruntărilor între palestinieni și israelieni a făcut un număr mare de victime civile, între care copii”, a spus Putin, în cadrul unei ceremonii de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 23 de noi ambasadori în Marele Palat al Kremlinului.

“Considerăm că este imperativă oprirea acțiunilor violente de ambele părți și căutarea activă a unei soluții pe baza rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și a principiilor general recunoscute ale dreptului internațional”, a subliniat șeful statului rus.

Confruntările dintre milițiile palestiniene din Gaza și Israel au intrat marți în a noua zi, fără progrese în privința încheierii unui armistițiu, violențele soldându-se cu cel puțin 212 morți de partea palestiniană și zece morți în Israel.

TRANSNISTRIA TREBUIE SĂ SE AFLE SUB CONTROLUL ADMINISTRATIV AL CHIȘINĂULUI

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a declarat marți că Statele Unite ale Americii acordă o mare atenție rezolvării conflictului transnistrean, subliniind în acest sens că Transnistria trebuie să se afle sub controlul administrativ al Chișinăului, al guvernului Republicii Moldova, informează portalul Deschide.md.

“Noi susținem reintegrarea totală a Transnistriei în Republica Moldova”.

Hogan a spus că, dacă după alegerile anticipate din 11 iulie se va forma un guvern care va avea susținerea majorității în parlament, acest fapt va impulsiona rezolvarea conflictului de pe Nistru.

La sfârșitul lunii mai este programată o întâlnire a cunoscutului deja format “cinci plus doi” (Republica Moldova, partea trasnistreană, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE și SUA, ca observatori) pentru a discuta problema transnistreană și a conferi un nou impuls relansării dialogului între Tiraspol și Chișinău.

În același timp, la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre problema transnistreană la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 23 de noi ambasadori, între care și ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Dmitri Golvatiuc.

În acest context, agenția de presă TASS notează că Republica Moldova pledează pentru acordarea unui statut de entitate teritorială autonomă specială Transnistriei ca parte integrantă a republicii. Rusia, pornind în mod constant de la recunoașterea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, respectând totodată principiul neutralității consacrat în Constituția moldoveană, pledează pentru acordarea unui statut special Transnistriei în componența statului moldovean, conform agenției de presă citate.

ADMINISTRAȚIA BIDEN APROBĂ NOI VÂNZĂRI ÎN VALOARE DE 735 MILIOANE DE DOLARI

Administrația președintelui american Joe Biden a aprobat vânzarea de arme ghidate cu precizie în valoare de 735 milioane de dolari către Israel, a relatat agenția de presă Xinhua, citând media americane de luni.

Congresul a fost notificat oficial la 5 mai cu privire la această preconizată tranzacție, cu aproape o săptămână înainte de escaladarea conflictului între forțele israeliene și militanții palestinieni din Gaza, relevă Washington Post, citând surse apropiate dosarului.

Conform informațiilor din media, este vorba în special de livrarea unor muniții ghidate prin satelit (Joint Direct Attack Munition, JDAM) și bombe GBU-39 cu diametru mic.

Lasă un comentariu