AZOMUREȘ ANUNȚĂ PARTENERIATUL CU FUNDAȚIA COLECȚIA FAMILIEI REGALE A ROMÂNIEI ȘI CU ASOCIAȚIA PENTRU PATRIMONIUL REGAL PELEȘ, PENTRU REAMENAJAREA PEISAGISTICĂ DE PE DOMENIILE REGALE DE LA SĂVÂRȘIN ȘI SINAIA

Azomureș Târgu-Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a început colaborarea cu Fundația Colecția Familiei Regale a României și cu Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) în vederea susținerii proiectelor de amenajare peisagistică de pe domeniile deținute de Familia Regală a României.

Parte dintr-un grup de lucru coordonat de profesorul Florin Stănică de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, specialiștii Azomureș vor oferi soluții de fertilizare pentru cele două Domenii Regale, Peleș și Săvârșin. Fertilizanții fac parte din gama Azomureș și vor fi selectați în funcție de condițiile de sol și climă din fiecare regiune. Soluțiile de fertilizare oferite de Azomureș vor fi adaptate vegetației deja existente pe cele două domenii (gazon, flori, arbuști) cât și planurilor deja anunțate de specialiști ai USAMV București de dezvoltare a fondului vegetal.

Pe Domeniul Regal de la Săvârșin, Fundația Colecția Familiei Regale a României va coordona montarea unui nou sistem de irigare a spațiilor verzi, astfel încât fondul vegetal să aibă la dispoziție, permanent, apă și fertilizanți, cele două elemente care pot asigura dezvoltarea uniformă a plantelor.

Pe Domeniul Regal Peleș, APRP va folosi resursele puse la dispoziție de Azomureș, pentru desfășurarea de workshop-uri ale studenților de la Facultatea de Horticultură, care, împreună cu profesorii lor de la Peisagistică,Biodiversitate și Horticultură ornamentală vor desfășura programe și lucrări în beneficiul patrimoniului natural de pe peluza și terasele Castelului Peleș și pentru a îngriji plantele aflate în Serele Regale de la Castelul Foișor.

Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, a declarat că “parteneriatul început în această primăvară reprezintă un pas important pentru Azomureș, în a susține comunitățile și oferă suport în două zone cu o puternică încărcătură istorică. Domeniile Regale Peleș și Săvârșin reprezintă două puncte de atracție pentru turiștii români și străini, este și de datoria noastră să oferim expertiza pe care o avem pentru ca aceste locuri să fie menținute în cele mai bune condiții.”

Directorul executiv al Asociației Casa Majestății Sale, Ion Tucă, apreciază produsele Azomureș și încurajează parteneriate deschise cu Fundația Colecția Familiei Regale a României și Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, pentru realizarea de proiecte pe termen lung, în beneficiul edificiilor regale din România, care, pe lângă importanța istorică, reprezintă vectori de dezvoltare socială, economică și culturală, în respect pentru valorile patrimoniului construit și natural.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Parte din grupul elvețian Ameropa, Azomureș produce, anual, aproximativ 1,6 milioane de tone de îngrășăminte pe platforma industrială de la Târgu-Mureș. Peste 75 % din producția anuală este utilizată de fermierii din România, iar printre țările unde se exportă îngrășăminte se numără China, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria.

Fundația Colecția Familiei Regale a României dezvoltă diverse proiecte în scop caritabil pentru: conservarea operelor de artă și a obiectelor din Colecție, deschiderea Reședințelor Regale spre vizitare, organizarea expozițiilor tematice și publicarea unor volume de specialitate, cataloage ale expozițiilor și ghiduri dedicate Reședințelor Regale sau operelor de artă.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș are ca misiune protejarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic și peisagistic de pe Domeniul Regal Peleș, nucleul dezvoltării regiunii și comunității locale pe plan economic, turistic și cultural.

Lasă un comentariu