CÂT TIMP ESTE VALABILĂ ADEVERINȚA CARE ATESTĂ TRECEREA PRIN BOALA COVID-19

Distribuie pe:

Pentru a putea călători liber în străinătate, fără a avea obligația de a face un test PCR sau vaccinul anti COVID-19, românii care au trecut prin boală pot obține, relativ, ușor și ieftin un document care să ateste că au fost infectați cu SARS-CoV-2, dar s-au vindecat.

Potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) există două variante de documente care să ateste că am trecut prin boală.

Primul se poate obține de la laboratorul unde am făcut testul PCR, care este obligat să elibereze la cerere un buletin de analize, cu ștampila și parafa medicului.

Cea de-a doua variantă este testul prin care se detectează prezența anticorpilor COVID-19 în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Reprezentanții INSP au precizat că la acest moment, în România, nu există un document special emis de o entitate medicală, fie că vorbim de spital, direcție de sănătate publică sau de către un medic de familie, care să ateste că o persoană a trecut prin boală.

Singurele acte medicale care poate dovedi acest lucru sunt, așa cum am precizat, buletinul de analize de la testul PCR (altul decât mesajul de tip SMS primit de la DSP cu rezultatul testului) sau rezultatul testului de anticorpi.

“Nu există o adeverință prin care să poți atesta că ai trecut prin boală, există buletinul de analiză. Un cetățean, pentru a afla dacă este bolnav sau nu de COVID-19, își face un test PCR. În urmă acestui test, i se eliberează un buletin de analiză. În momentul de față, primește un raport medical de la direcția de sănătate publică. Pe acel raport medical este specificat laboratorul unde s-a efectuat testul de tip PCR și scrie în josul mesajului că persoana în cauză poate solicita buletinul de analiză laboratorului respectiv. Laboratorul este obligat să i-l ofere. Buletinul se poate elibera și în limba engleză, dacă are nevoie de așa ceva. Altă adeverință de atestare că a trecut sau nu prin boala nu există”, a declarat, pentru Ziare.com, Veronica Zoicas, de la centrul de comunicare al INSP.

SMS cu rezultatul la testul PCR nu este valabil

Aceasta a explicat că esențial pentru că documentul respectiv să fie valabil este ștampila și parafa medicului de laborator. SMS-ul primit de la DSP cu rezultatul testul PCR nu este suficient pentru a dovedi că ai făcut boala, tocmai pentru ca mesajul nu este “semnat” de un medic, “pe când buletinul de analiză este cu parafa medicului de laborator. Acesta ar fi documentul cel mai bun pentru că este recunoscut de oricine, fiind un document parafat de un medic de laborator”, a explicat Zoicas.

Adeverința trecerii prin boală este valabilă oricând, fără a exista o limitare temporară de 6, 12, 18 sau mai multe luni.

Atenție însă, documentul care dovedește trecerea prin boală nu este admis în toate țările, nici măcar în toate țările membre UE. Fiecare stat are propriile reguli în baza cărora primește vizitatori străini.

Condițiile diferă de la un stat la altul, de aceea înaintea călătoriei în străinătate este bine să verificați zilnic site-ul Ministerului de Externe, care actualizează în timp real regulile de călătorie atât la ieșirea din România, cât și la înapoierea în țară.

Germania, de exemplu, acceptă la acest moment dovada infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 și, implicit, a vindecării. Această dovadă se bazează pe o testare de laborator care a fost efectuată cu cel puțin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de 6 luni.

Accesul pe teritoriul Bulgariei se poate face liber pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat, dacă prezintă un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

În Marea Britanie documentul prin care se atestă că o persoană a trecut prin boală nu este valabil. Autoritățile engleze solicită obligatoriu test PCR negativ.

Condițiile de călătorie se schimbă însă frecvent, motiv pentru care este indicat să accesați site-ul mae.ro, cu două zile înainte de plecare. (ziare.com)

Lasă un comentariu