DECLARAȚIE COMUNĂ PENTRU LIPSA EVALUĂRII IMPACTULUI STRATEGIEI “DE LA FERMĂ LA CONSUMATOR”

Distribuie pe:

Apelul semnat de 30 de organizații europene, ce reprezintă fermierii și procesatorii din toate sectoarele agricole

Fără o evaluare cuprinzătoare a impactului, nu vom sărbători aniversarea de un an a Strategiei “De la fermă la consumator”!

S-a împlinit un an de la prezentarea la Bruxelles a Strategiei “De la fermă la consumator” de către Comisia Europeană. Cu toate acestea, nu-i putem sărbători aniversarea, deoarece strategia ridică încă prea multe semne de întrebare în comunitatea agricolă și agro-alimentară a Europei. Un an de dezbateri intense nu a făcut decât să crească numărul preocupărilor noastre.

Noi, semnatarii acestei declarații, nu avem nicio îndoială că Strategia “De la fermă la consumator” prin obiectivele sale va avea un impact considerabil asupra întregului lanț valoric agricol, de la fermieri până la sistemele noastre alimentare și consumatorii din întreaga Uniune. Dar cel mai probabil nu cele sperate sau așteptate inițial.

Să fim perfect clari, nu ne opunem în esență abordării propuse de Strategia “De la fermă la consumator” sau de Pactul Verde. Suntem cu toții conștienți de faptul că sistemul nostru alimentar trebuie să includă cât mai rapid și alte măsuri de îmbunătățire a durabilității sale, fără a sacrifica standardele înalte de calitate și nivelul accesibil al prețurilor la alimente.

Cu toate acestea, această strategie nu va avea doar un impact asupra calității mediului din agricultura noastră, ci și asupra capacității noastre de producție, a competitivității, a importurilor și, în cele din urmă, asupra prețurilor de consum. După cum s-a demonstrat în ultimul an, există și paradoxuri considerabile în structura acestor obiective generalizate și, când acestea vor fi înțelese de către toată lumea, va fi prea târziu. Nu trebuie să ne ferim să le dezbatem. Trebuie să le discutăm împreună pentru că, chiar dacă în prezent UE pare cuprinsă de un spirit colectiv de desconsiderare, miza este prea mare.

O evaluare cuprinzătoare a impactului ar fi fost modalitatea adecvată de a ne angaja într-o discuție concretă cu privire la esența Strategiei “De la fermă la consumator”. Un astfel de studiu a fost promis de vicepreședintele Frans Timmermans. Cu toate acestea, deși acest lucru a fost promis în nenumărate ocazii, în conformitate cu principiile “bunei guvernante” ale Comisiei, știm acum că o astfel de evaluare nu va fi efectuată. Cu toate acestea, principiile Comisiei pe această temă sunt clare: “Este necesară o evaluare de impact pentru inițiativele Comisiei care ar putea avea consecințe economice, de mediu sau sociale semnificative. (...) Evaluările de impact colectează dovezi pentru a evalua dacă viitoarea acțiune legislativă sau nelegislativă a UE este justificată și modul optim de elaborare a unei astfel de acțiune pentru a atinge obiectivele politice dorite.” În fața provocărilor cu care se confruntă securitatea alimentară, această lipsă de considerație din partea Comisiei este de neînțeles și inacceptabilă!

Studiile individuale privind diferitele obiective ale strategiei nu sunt suficiente. Numai prin cumularea și verificarea încrucișată a diferitelor obiective propuse în strategie se pot înțelege realele provocări care rezultă din strategie. În domeniul politicii comerciale, aceeași Comisie a avut curajul să propună un studiu cuprinzător al impactului cumulativ complex presupus de cele peste 60 de acorduri comerciale semnate de UE. Deci, de ce nu ar trebui să fie posibil acest lucru pentru Strategia “De la fermă la consumator”? De ce guvernul SUA a realizat deja un studiu asupra propriei noastre politici emblematice?

Solicităm aplicarea a trei principii de bun simț: să avem o politică bazată pe date concrete și dovezi științifice care să fie în concordanță cu principiile unei mai bune reglementări, nu pe ideologie și poziții politice; să începem să vorbim despre instrumente și tehnologii concrete capabile să creeze entuziasm în comunitatea noastră agricolă pentru acest proiect politic și, în cele din urmă, să arătăm același nivel de ambiție pe piața internă a UE și pentru partenerii noștri comerciali internaționali care nu împărtășesc aceleași ambiții.

Lasă un comentariu