CALENDAR HORTICOL - MAI 2021

Distribuie pe:

Cetățenii care practică horticultura în grădina de lângă casă, în luna mai, întâmpină greutăți provocate de boli și dăunători. Unitatea Fitosanitară Mureș elaborează, periodic, Buletine de avertizare privind tratamentele recomandate la culturile horticole.

Mulți cetățeni s-au plâns de atacul dăunătorilor fitofagi la plantele legumicole. Ne-am documentat despre măsurile de combatere și suntem în măsură să le recomandăm unele măsuri de combatere.

Limaxul cenușiu, sub formă de adult de 40-50 cm, galben până la brun, produce mari pagube în grădinile de legume: la salată, fasole, castraveți, tomate, varză, conopidă. Atacul este mai frecvent în anii cu primăveri răcoroase și ploioase. Se recunoaște, cu ușurință, după mucusul strălucitor pe care îl lasă în zonele de circulație. Se combate cu Mesurol 4 G-3 -6 kg/l sau cu Optimol 4G - 15 kg /ha. Se aplică în zona de atac, prin împrăștiere pe sol, fără încorporare, de preferabil seara.

Coropișnița - un dăunător frecvent pe terenurile bine arate, produce pagube între 4-40 la sută, în primele 10-15 zile de la plantarea răsadurilor în câmp. Larvele și adulți distrug rădăcinile. Atacul este mai frecvent în anii ploioși. Se combate cu Sintogril - 30kg /ha sau Mesurol-3-6 kg /ha, la cuib sau pe rândurile de plante cu o ușoară încorporare.

Păianjenul roșu, Viermii sârmă, Buha legumelor sunt dăunători frecvenți în această perioadă. Combaterea acestor dăunători se face cu pesticide achiziționate de la fitofarmaciile din județ, unde se oferă și consultanță gratuită.

Lasă un comentariu