OFICIAL OMS: PANDEMIA NU S-A ÎNCHEIAT! NU EXISTĂ RISC ZERO!

Distribuie pe:

În cadrul unei videoconferințe susținute la finele săptămânii trecute, dr. Hans Henri P. Kluge, director regional OMS pentru Europa, a punctat unele aspecte legate de situația pandemică și stadiul de vaccinare în cele 53 de țări aparținătoare.

* Cazurile COVID-19 și decesele sunt în scădere. Cazurile săptămânale din Europa au scăzut de la un platou de 1,7 milioane, la mijlocul lunii aprilie, la aproape 685 000 de cazuri noi săptămâna trecută, ceea ce reprezintă o scădere de 60% într-o lună.

* Acest progres este unul “fragil”.

“Ne-am mai aflat în acest punct. Să nu facem aceleași greșeli pe care le-am făcut, anul trecut pe vremea asta, și care au dus la o recrudescență a COVID-19, punând la grea încercare sistemele noastre de sănătate, comunitățile și economiile. Nu ne-a fost ușor să învățăm această lecție. Ne îndreptăm în direcția corectă, dar trebuie să fim precauți cu acest virus, care a luat viețile a aproape 1,2 milioane de oameni din această regiune - echivalentul populației din Bruxelles”, a spus Hans Kluge.

* Pandemia nu s-a încheiat. În unele țări există încă un puternic potențial de transmitere a bolii, care ar putea evolua rapid către reveniri periculoase. Săptămâna trecută, incidența cazurilor a rămas ridicată în 8 țări din regiune - peste 150 de cazuri noi la 100 000 de locuitori.

În lunile următoare, mobilitatea crescută, interacțiunile fizice și reuniunile sociale pot duce la o mai mare transmitere, pe întregul continent: “Dacă măsurile sociale sunt relaxate, așa cum se întâmplă, în prezent, în majoritatea țărilor din regiune, eforturile privind testarea și secvențierea, izolarea, depistarea contacților, carantina și vaccinarea trebuie să fie dublate, pentru a ține situația sub control și a ne asigura că tendința rămâne pe un curs descendent.”

* Nu există risc zero.

Întrucât în mai multe țări europene se intensifică, în prezent, procesul de testare a cetățenilor pentru a le permite accesul în spații culturale, sociale și de divertisment, trebuie să ținem minte că nu există un risc zero, avertizează dr. Kluge: “Mai mult, doar 23% dintre cetățenii din regiune au primit o singură doză de vaccin și doar 11% s-au vaccinat complet. Mai avem o oarecare distanță de parcurs, înainte ca persoanele eligibile să primească dozele de vaccin. Nici testarea și nici administrarea de vaccinuri nu înlocuiesc respectarea unor măsuri precum distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție în spațiile publice sau în mediile de îngrijire a sănătății”, a subliniat dr. Kluge.

* Să evităm călătoriile internaționale.

Majoritatea dintre noi suntem încă expuși la virus și încă nu suntem vaccinați. În acest                      

moment, în fața unei amenințări continue și a unei noi incertitudini, trebuie să continuăm să fim prudenți și să regândim sau să evităm călătoriile internaționale. “Vaccinurile pot fi o lumină la capătul tunelului - dar nu putem fi orbiți de acea lumină”, afirmă Hans Kluge.

* Noua tulpină creează îngrijorare: B.1.617, identificată pentru prima dată în India, a fost descoperită, acum, în cel puțin 26 de țări din cele 53 din regiunea europeană a OMS, din Austria în Grecia, din Israel în Kârgâzstan. Majoritatea cazurilor au o legătură cu călătoriile internaționale, iar noua variantă este capabilă să se răspândească rapid și să ia locul celei inițiale, B.1.1.7, devenită dominantă în Europa, a atras atenția Hans Kluge: “Permiteți-mi să subliniez că toate variantele de virus COVID-19 pot fi controlate în același mod. Cu măsuri sociale și de sănătate publică. Și că toate variantele de virus COVID-19 care au apărut până acum răspund la vaccinurile disponibile, aprobate”.

* Rata vaccinării în rândul celor cu vârsta peste 80 de ani, din regiunea europeană a OMS, este de 75%.

Prioritizarea adulților în vârstă, pentru vaccinare, inclusiv a celor din unitățile de îngrijire pe termen lung, dă roade. Impactul asupra sănătății publice este clar. În timp ce noile cazuri au început să scadă de la toate vârstele, de la mijlocul lunii aprilie, ratele au scăzut cel mai rapid în grupele de vârstă cele mai înaintate. Persoanele de peste 80 de ani reprezintă acum categoria cea mai puțin prezentă în statisticile privind cazurile noi din întreaga regiune, spre deosebire de situația înregistrată la începutul acestui an. “Această scădere dovedește valoarea vaccinurilor. De fiecare dată când o persoană este vaccinată, de fiecare dată când alegeți să purtați o mască și să păstrați distanța, înregistrăm un avans major în lupta împotriva unui virus care va continua să obțină recompense dacă nu suntem atenți”, conchide oficialul OMS. (sursa - euro.who.int)

Lasă un comentariu