TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE MANCHESTER CITY - CHELSEA, FINALA CHAMPIONS LEAGUE 2021

Distribuie pe:

Ediția 2020-2021 a Champions League, cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, mai are un singur episod: marea finală de la Porto. Pe 29 mai, de la ora 22:00, în direct la Digi Sport 1 și pe Digi4k, Manchester City și Chelsea vor juca pentru trofeu, în a treia finală de Champions League, în care se vor întâlni două cluburi din Anglia. Prima a avut loc în 2008, la Moscova, unde Manchester United s-a impus după executarea loviturilor de departajare în fața, coincidență sau nu, lui Chelsea, în timp ce precedenta finală 100% englezească a fost în sezonul 2018 - 2019, la Madrid, între Liverpool și Tottenham, încheiată cu victoria formației lui Jurgen Klopp, 2-0. Manchester City va juca la Porto prima finală de Champions League din istoria clubului, în timp ce londonezii de la Chelsea, pe lângă ultimul act de la Moscova, din 2008, au mai bifat un joc, cu trofeul pe masă, și în 2012, când au câștigat, tot după executarea unor lovituri de departajare, în fața lui Bayern Munchen. Deși pentru club este prima finală de Champions League, managerul lui Manchester City, Pep Guardiola, are experiență în această fază a competiției, pe care a câștigat-o de două ori, din tot atâtea prezențe în ultimul act, de fiecare dată, cu Barcelona, în 2009 și 2011. De partea cealaltă, Thomas Tuchel, managerul lui Chelsea, a fost prezent în finala Champions League și stagiunea precedentă, când formația pe care o conducea atunci, PSG, a fost învinsă de Bayern cu 0-1. Șapte întâlniri directe au avut loc între Pep Guardiola și Thomas Tuchel: au rezultat patru victorii pentru spaniol, o remiză și două succese pentru tehnicianul german. Ultimul act al acestei ediții de Champions League a fost programat, inițial, la Istanbul, însă UEFA a decis să îl mute la Porto, pentru a permite posibilitatea suporterilor englezi să participe la meci, acest lucru fiind imposibil în Turcia, din cauza restricțiilor impuse de britanici în contextul pandemiei de COVID-19. În seara de 29 mai, pe stadionul “Dragao” din Porto vor fi prezenți câte 6.000 de suporteri ai fiecărei echipe. Partida va fi condusă de o brigadă de arbitri din Spania, cu Antonio Miguel Mateu Lahoz la centru, Pau Cebrian Devis și Roberto Diaz Perez del Palomar la cele două linii, și Carlos del Cerro Grande în rolul de al patrulea oficial. Arbitrii VAR delegați

de UEFA pentru finala Champions League sunt spaniolii Alejandro Jose Hernandez Hernandez, Juan Martinez Munuera și Inigo Prieto Lopez de Cerain și polonezul Pawel Gil.

Drumul aproape perfect al lui Manchester City până în finala Champions League

Manchester City a început aventura în această ediție a Champions League, chiar împotriva formației pe al cărui stadion va juca finala, FC Porto. La Manchester, echipa lui Pep Guardiola a câștigat în prima rundă a grupei C, cu 3-1. Au urmat alte patru victorii în faza grupelor, 3-0 în ambele manșe cu Marseille, și 1-0 cu Olympiacos, și o singură remiză, chiar pe “Dragao”, 0-0 în returul cu Porto, rezultate care le-au asigurat “cetățenilor” calificarea în optimi din postura de câștigătoare a grupei C. În prima fază eliminatorie, Borussia Monchengladbach a fost adversarul lui Manchester City, iar britanicii au oferit o nouă demonstrație de forță. La finalul celor două manșe, echipa lui Pep Guardiola s-a calificat cu 4-0, scor general, după câte o victorie cu 2-0 în tur și în retur. Seria de invincibilitate din Champions League a continuat și în sferturi, unde echipa lui Pep Guardiola s-a confruntat cu o altă grupare din Germania, Borussia Dortmund.

Manchester City a avut acces în “careul de ași”, după o dublă victorie cu același scor,2-0. În semifinale, Manchester City a continuat să joace la cel mai înalt nivel și a trecut de PSG, după 2-1 în turul de la Paris și 2-0 în Anglia. Astfel, Manchester City a ajuns în finala Champions League, fără să piardă vreun meci, singurul pas greșit fiind în runda a cincea a fazei grupelor, acel 0-0 cu Porto.

Chelsea, victorie la Porto în cursa către finala Champions League

Chelsea a început campania în această ediție a Champions League în grupa E, pe care a câștigat-o, la fel ca Manchester City, fără joc pierdut. Formația londoneză a mers în optimi, datorită a patru victorii, 4-0 cu FK Krasnodar, 3-0 și 2-1 cu Rennes și 4-0 cu Sevilla, și a două remize, 0-0 cu Sevilla și 1-1 acasă cu FK Krasnodar. În ultimi, Chelsea a întâlnit un adversar complicat, Atletico Madrid, de care a trecut, însă, fără gol primit. A fost 1-0 în manșa tur, disputată la București, și 2-0 la partida retur. După calificarea lui Atletico Madrid, Chelsea și-a continuat campania din Champions League, chiar la Porto, pe “Dragao”, locul de disputare al finalei acestei ediții, unde s-a impus cu 2-0 în turul “dublei” din sferturi, în timp ce în retur a cedat cu 0-1, rezultat care nu a schimbat, însă, soarta calificării. În semifinale, sorții i-au adus în cale lui Chelsea și celălalt club important din Madrid, Real. Echipa lui Thomas Tuchel a plecat din Capitala Spaniei cu o remiză cu gol marcat, 1-1, iar în retur a reușit un joc solid, datorită căruia a învins trupa lui Zinedine Zidane și s-a calificat în finală.

Finala Champions League 2020 - 2021, a 94-a confruntare directă între Manchester City și Chelsea

De-a lungul istoriei confruntărilor directe, începută în 1957, Manchester City și Chelsea au disputat 93 de meciuri directe. Au fost înregistrate 43 de victorii pentru londonezi, 19 egaluri și 31 de succese ale “cetățenilor”. Cele mai recente trei confruntări între cele două echipe au avut loc chiar în acest sezon, cele două din campionat, ambele câștigate de Manchester City, 3-1 pe “Stamford Bridge” și 2-1 acasă, și duelul din semifinalele Cupei Angliei, unde Chelsea s-a impus la limită, 1-0. Cel mai bun marcator din istoria confruntărilor Manchester City - Chelsea este Sergio Aguero, care a punctat de 13 ori în astfel de dueluri. Atacantul argentinian va pleca la finalul sezonului de la echipa din Manchester, astfel că finala Champions League, dacă va apărea pe gazon, va fi ultimul meci pe care îl va juca în tricoul “sky blue”. Pentru Chelsea, golgheterul din confruntările cu Manchester City este Frank Lampard, antrenorul cu care a început sezonul, care a marcat de șapte ori în poarta “cetățenilor”. Fostul mare mijlocaș englez are, însă, și un gol înscris în poarta echipei de pe “Stamford Bridge”, din postura de jucător al lui Manchester City, grupare pentru care a evoluat spre finalul carierei, în returul stagiunii 2014-2015.

REVINE RĂZVAN LUCESCU LA PAOK?

Răzvan Lucescu s-ar putea întoarce la PAOK Salonic, echipa unde a scris istorie între 2017 și 2019. Potrivit grecilor de la Over FM, Răzvan Lucescu ar fi bătut palma cu patronul Ivan Savvidis, urmând a deveni cel mai bine plătit antrenor din fotbalul grec. Răzvan Lucescu a scris istorie la formația din Salonic, reușind să cucerească trei trofee interne, inclusiv titlul de campion al Greciei în 2019. Antrenorul român a fost dorit și de AEK Atena, dar tehnicianul, în vârstă de 52 de ani, ar fi preferat o revenire pe banca lui PAOK Salonic. Lucescu Jr era liber de contract din februarie, după ce s-a despărțit de Al Hilal, formație alături de care a cucerit Liga Campionilor Asiei.

CLAUDIU BUMBA, CEL MAI TARE TRANSFER DIN CARIERĂ

Claudiu Bumba este aproape de a prinde cel mai tare transfer din cariera sa. Mijlocașul de 27 de ani a primit o ofertă de la FK Krasnodar, o echipă care, în ultimii ani, s-a bătut pentru primele locuri din Rusia și care, în acest sezon a jucat în grupele Champions League. Ajuns la 27 de ani, Claudiu Bumba este aproape să semneze cel mai important contract din carieră. Fostul internațional român a avut un sezon excelent la Kisvarda, în Ungaria, și forma arătată i-au adus o ofertă din Rusia, de la FK Krasnodar. Potrivit presei din Ungaria, FK Krasnodar i-a oferit un contract pe 3 ani, dar încă se negociază. Bumba este considerat unul dintre cei mai buni jucători de la Kisvarda, însă rămâne liber de contract în această vară. Claudiu Bumba s-a transferat în Ungaria, în vara lui 2019, după ce s-a despărțit de turcii de la Adanaspor. A semnat atunci cu Kisvarda, echipă care doar ce promovase în prima ligă. În acest sezon, Kisvarda a terminat sezonul pe locul 5, cea mai bună clasare din istoria clubului. Ca un fapt divers, la Kisvarda sunt legitimați alți 2 români, Mihai Mincă și Cornel Ene. Claudiu Bumba a fost jucător de bază la Kisvarda și a adunat în total 36 de prezențe, 7 goluri și 9 assist-uri. Din păcate pentru maghiari, Claudiu Bumba mai are contract doar până în această vară și este foarte tentat să plece. Mai ales că are câteva propuneri interesante. Publicația csakfoci.hu anunță pe surse că FK Krasnodar i-a făcut o ofertă de transfer lui Claudiu Bumba, cu un contract pe 3 ani, dar mutarea încă nu este perfectată: “Vor urma negocieri suplimentare”, scriu jurnaliștii maghiari. Totuși, sunt șanse mari ca transferul să se realizeze. Ar fi cea mai importantă mutare din cariera lui Claudiu Bumba. În ultimii ani, FC Krasnodar s-a bătut constant pentru primele locuri din campionatul Rusiei și este una dintre echipele importante de acolo. În sezonul care s-a încheiat, Krasnodar s-a calificat în grupele Champions League, după ce în playoff a eliminat-o pe PAOK Salonic. În grupe, Krasnodar a adunat 5 puncte într-o grupă din care au mai făcut parte Chelsea, Sevilla și Rennes, și a terminat pe locul 3 în clasament. În campionat, Krasnodar n-a avut însă la fel de mult succes și a terminat sezonul abia pe locul 10, cea mai slabă clasare din ultimii 6 ani. În vârstă de 27 de ani, Claudiu Bumba a fost una dintre marile speranțe ale generației sale. S-a format la Baia Mare și Maramureș, și apoi a fost transferat de FCM Târgu-Mureș. În sezonul 2012-2013, a fost împrumutat la AS Roma U19, însă n-a impresionat și a revenit la FCM Târgu-Mureș. De-a lungul carierei, a mai jucat pentru Hapoel Tel Aviv, Dinamo, Concordia Chiajna și Adanaspor. Acum, Claudiu Bumba are mari șanse să se transfere în campionatul Rusiei, aflat pe locul 8 în topul celor mai valoroase ligi din Europa.

ZIDANE PLEACĂ DE LA REAL MADRID!

Zinedine Zidane (48 de ani) va pleca de la Real Madrid. Antrenorul francez a luat decizia să părăsească clubul de pe “Santiago Bernabeu”. Jurnalistul italian Fabrizio Romano anunța, joi noapte, că Zidane a decis să plece de la Real Madrid. Speculații cu privire la viitorul său au existat de mai multă vreme, dar se pare că acum totul e clar. Sursa citată scrie că “Zizou” a luat decizia și va părăsi formația blanco. Zidane ar urma să ajungă la Juventus, iar Real Madrid îi are pe listă pe Allegri, Raul sau Low pentru înlocuirea francezului.

Lasă un comentariu