FESTIVALUL - CONCURS “CDIDEI ÎN CĂRȚI”

Distribuie pe:

Fără îndoială că vechiul și noul sunt două tendințe care se opun, însă din confruntarea acestora ia naștere esența. Trăind astăzi într-un timp al schimbărilor, într-un mileniu care aduce noi cerințe educaționale și care impune noi metode, altele decât cele folosite până acum, bibliotecile nu mai reprezintă doar niște structuri de conservare, acestea devenind, de fapt, structurile de relație cu utilizatorii lor, structurile deschise și flexibile care servesc la optimizarea procesului instructiv-educativ. Pentru a-și păstra poziția pe piața informațională, bibliotecile trebuie să își îndrepte atenția spre utilizatori, punând accent pe nevoile acestora. Se impune, așadar, o reevaluare și o readaptare a tuturor activităților care se desfășoară în cadrul acestor structuri.

Biblioteca Casei Corpului Didactic Mureș a îmbrățișat schimbarea, înțelegând necesitatea adaptării la nou, astfel, anul acesta, în 24 mai, a organizat etapa județeană a festivalului-concurs național “CDidei în cărți”, ediția a VI-a, în sistem online, sincron, cu sprijinul platformei Google Meet.

Festivalul-concurs “CDIdei în cărți” este un proiect național, inițiat de Casa Corpului Didactic Sibiu, în care Casa Corpului Didactic Mureș a fost partener încă de la primele ediții, bucurându-se, de la an la an, de participarea a tot mai multor cadre didactice, bibliotecari, profesori documentariști și elevi. “CDIdei în cărți” este o activitate foarte iubită de către elevii din unitățile școlare ale județului Mureș, înscrierea în concurs a peste 100 de elevi, din opt școli ale județului, din toate cele trei cicluri primar, gimnazial și liceal, confirmând acest lucru.

Scopul festivalului-concurs este de a asigura cadrul pentru dezvoltarea, demonstrarea și manifestarea competențelor elevilor în domeniul culturii și civilizației, prin intermediul structurilor infodocumentare (biblioteci școlare, centre de documentare și informare), ca resurse în formarea competențelor-cheie, utilizând metode ale educației nonformale. Totodată, proiectul își propune să dezvolte abilitățile de lectură și să stimuleze gustul pentru lectură în rândul elevilor.

Festivalul național “CDIdei în cărți” a preluat ideea unei activități cu caracter nonformal, aceea a Muzeului literar, așadar, elevii, în urma lecturii unei cărți/ lucrări documentare, au realizat un obiect reprezentativ/machetă/afiș/booktrailer din acea lucrare pe care, apoi, le-au prezentat în fața juriului. Elevii au lucrat în echipe de câte trei, coordonați fiind de bibliotecarul școlii și cadrele didactice implicate.

Juriul festivalului, constituit din reprezentanți ai unităților CCD Mureș, IȘJ Mureș și Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș, a evaluat lucrările prezentate de către elevi în cel mai obiectiv mod posibil, astfel, în urma jurizării, din 30 de echipaje, 14 s-au calificat la etapa națională. Vor reprezenta cu cinste județul Mureș, la etapa națională, echipajele din unitățile școlare: Palatul Copiilor, Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, Școala Gimnazială “Friedrich Schiller”, Școala Gimnazială “Serafim Duciu”, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” și Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș, Școala Gimnazială “Miron Neagu” din Sighișoara.

Felicităm toate echipele participante la etapa județeană a festivalului-concurs și, totodată, ne exprimăm aprecierea față de toți cei implicați în buna desfășurare a activității, prețuim eforturile tuturor coordonatorilor echipelor și a responsabililor din unitățile școlare și le dorim succes tuturor echipelor calificate la etapa națională, etapă ce se va desfășura tot în sistem online, sincorn, pe platforma Google Meet, în luna iunie a anului școlar 2020-2021.

Lasă un comentariu