“VILLA DOLOROSA”, ÎN REGIA LUI THEODOR-CRISTIAN POPESCU, NOMINALIZARE LA UNITER PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL

Distribuie pe:

Spectacolul “Villa Dolorosa”, de Rebekka Kricheldorf, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol.

Pentru a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.Spectacolele care au intrat în atenția juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020.

Producția Teatrului Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu” a avut premiera în 14 noiembrie 2020, la Sala Mare, în format live streaming.

“Printr-un joc al sorții, ne-am pomenit lucrând la Villa Dolorosa într-o spărtură din pandemie, o scurtă acalmie în caruselul infectărilor (care i-au atins, totuși, pe unii dintre noi), în vara-toamna anului 2020. Precum personajele acestei piese, eram blocați în propriile noastre vieți, distanțați de ceilalți, distanțați de teatru, distanțați de noi înșine, cei care fuseserăm până atunci. Spectacolul pe care l-am făcut împreună rămâne o mărturie a acelei imense singurătăți și conține înăuntrul său (sper să-i captați vibrația) dorința imensă de a putea îmbrățișa viața, de a ne mai putea bucura de acest mare mister. Împreună!” Theodor-Cristian Popescu Via Dolorosa (Calea durerii în latină) sau, pe românește, Drumul Crucii, este ultimul traseu pe care l-a străbătut Iisus, în drum spre moarte, cărându-și crucea, ca să spele păcatele omenirii.

În spectacolul bazat pe textul scris de Rebekka Kricheldorf, Via Dolorosa devine Villa Dolorosa, drumul patimilor devine un cămin aflat în plin proces de degradare, iar cele trei surori ale lui Cehov - Irina, Mașa și Olga - sunt trei femei ale timpurilor noastre. Irina își aniversează de trei ori ziua de naștere, iar evenimentele accentuează de fiecare dată drama care pune stăpânire pe viețile surorilor și la care contribuie conflicte generate de probleme financiare, lipsă de sens, blazare, datorii, angoasă și disperare.

Din distribuție fac parte Georgiana Ghergu, Steliana Bălăcianu, Loredana Dascălu, Ale Țifrea, Luchian Pantea și Theo Marton.

Regia este semnată de Theodor-Cristian Popescu, scenografia a fost realizată de Irina Moscu, sound designer a fost Andrei Raicu, light designer a fost Cristian-Gabriel Niculescu, regia tehnică este asigurată de Stelian Chițacu, sufleur este Laura Moldovan, iar traducătorul piesei este Ciprian Marinescu.

Lasă un comentariu