ȘTIRI DIN JUDEȚ

Distribuie pe:

TREI INTERVENȚII DE ÎNLOCUIRE DE VALVĂ LA NIVELUL ARTEREI PULMONARE PRIN METODE MINIM-INVAZIVE, LA COPII

O echipă de medici de la Deutschen Herzzentrum München și de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș au efectuat trei intervenții de înlocuire de valvă la nivelul arterei pulmonare prin metode minim-invazive, la trei copii, în cadrul proiectului AngioNet „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri" inițiat de Academia de Științe Medicale.

Cercetările și implementarea acestui proiect în cadrul IUBCvT Târgu-Mureș au fost conduse de dr. Anca Sglimbea și dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenționiști, alături de specialiști anesteziști, dr. Sorin Pașcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar și dr. Carmen Sircuta.

Echipa intervențională a fost secondată și de echipa formată din prof. dr. Horațiu Suciu, dr. Marius Matei, dr. Claudiu Chivu, și echipa de cardiologi pediatri din cadrul Clinicii Cardiologie Copii a IUBCvT Târgu-Mureș, conferențiar dr. Amalia Făgărășan, precum și echipa de imagistică avansată de sub conducerea dr. Marian Pop.

(sursa - agerpres.ro)

IMUNITATEA LA COVID-19 POATE DURA UN AN SAU O VIAȚĂ…

Potrivit unor studii recente, citate de Nytimes.com, imunitatea la Covid-19 durează cel puțin un an sau poate dura chiar o viață, îmbunătățindu-se în timp, în special după administrarea vaccinului.

„Oamenii care au fost infectați și vaccinați au, într-adevăr, un răspuns imun extraordinar, un set bun de anticorpi, iar aceștia continuă să se dezvolte", afirmă cercetătorii, demontând astfel mitul potrivit căruia vaccinul ar asigura doar o protecție de scurtă durată.

Potrivit studiilor, majoritatea persoanelor care s-au vindecat de Covid-19 și, ulterior, au fost vaccinate nu vor avea nevoie de rapeluri. În schimb, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate cu coronavirus vor avea nevoie de ele, ca de altfel, și cei care au fost infectați, dar nu au dezvoltat anticorpi.

În cadrul cercetării, au fost monitorizate persoane infectate cu aproximativ un an mai devreme, ajungându-se la concluzia că acele celule care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie.

Potrivit studiilor efectuate, celulele B de memorie continuă să se maturizeze și să devină mai puternice, cel puțin 12 luni după infectarea inițială. Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri de-a lungul vieții are mai mult de-a face cu mutația lor decât cu imunitatea, relevă oamenii de știință.

Celulele B de memorie produse ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2 și îmbunătățite prin vaccinare sunt atât de puternice încât împiedică chiar și variante ale coronavirusului, potrivit lui Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York.

Persoanele care nu au avut COVID-19 și au fost imunizate ar putea avea nevoie, în cele din urmă, de rapel, menționează sursa citată.

TIMP DE TREI ZILE, 15 LICEE DIN TÂRGU-MUREȘ S-AU TRANSFORMAT ÎN CENTRE DE VACCINARE

În cursul acestei săptămâni, timp de trei zile (26-28 mai), tinerii târgumureșeni cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani au avut posibilitatea de a se vaccina anti-Covid-19, în 15 unități școlare din municipiu. Acțiunea a început miercuri, când echipajele medicale formate din medici școlari împreună cu personalul din centrele de vaccinare au fost prezente la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu", Liceul Vocațional de Artă, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian", și s-a încheiat ieri, 28 mai, la Colegiul Economic Transilvania, Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu", Liceul Tehnologic „Aurel Perșu", Liceul Tehnologic „Avram Iancu", Liceul Tehnologic Electromureș, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai", Liceul Tehnologic „Traian Vuia", Liceul Vocațional Reformat. Centre de vaccinare au fost organizate și la Colegiul Național Unirea, Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert", Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu", Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu".

Primarul municipiului, Soos Zoltan, i-a îndemnat pe toți cei care doresc să revină la o viață normală să profite de această posibilitate.

PESTE 600 DE CANDIDAȚI LA SIMULAREA EXAMENULUI DE ADMITERE

Peste 600 de candidați din întreaga țară au participat duminică, 23 mai 2021, la cea de-a doua simulare online a examenului de admitere la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu-Mureș, informează conducerea instituției.

Astfel, cei 615 elevi și-au evaluat cunoștințele dobândite pentru concursul de admitere din iulie. Simularea s-a organizat la disciplinele biologie și chimie, în limbile română și maghiară.

Examenul de admitere la programele de studii de 6 și 5 ani de la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie va avea loc în data de 25 iulie 2021.

LA TÂRNĂVENI, VACCINARE FĂRĂ PROGRAMARE!

De vineri până duminică, în intervalul orar 8-22, cetățenii din municipiu sunt așteptați la Centrul Victoria, pentru administrarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2.

Vaccinarea se va face fără programare, cu serul Pfizer - BioNTech.

Maratonul este organizat de Primăria municipiului Târnăveni, Instituția Prefectului - Județul Mureș, Direcția de Sănătate Publică a Județului Mureș și Spitalul Municipal „Gh.Marinescu", informează colegii de la tirnaveni.ro.

„Îi îndemn pe toți locuitorii municipiului Târnăveni și pe cei din comunele limitrofe, care nu s-au vaccinat până acum, să meargă la maraton.

Împreună putem împiedica valul 4 al pandemiei, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare",  transmite prefectul județului, Mara Togănel.

REGHIN - BANI PENTRU INFRASTRUCTURĂ

Strada Apalinei va intra într-u amplu proces de modernizare, iar Școala Gimnazială „Florea Bogdan" va fi reabilitată.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat contractul de finanțare pentru cele două obiective, în valoare de 25.422.398 lei, informează primarul municipiului, Márk Endre.

Lasă un comentariu