NOI SUSȚINEM CONTINUAREA VIEȚII ACTIVE OPȚIONAL; NU LUĂM ÎN CALCUL CREȘTEREA OBLIGATORIE A VÂRSTEI DE PENSIONARE

Distribuie pe:

„Noi susținem continuarea vieții active opțional și nu luăm în calcul creșterea obligatorie a vârstei de pensionare. Am asistat la o serie de dezinformări care sunt lansate, cele mai multe dintre ele, în mod voit, tocmai pentru a crea neîncredere printre beneficiarii sistemului public de pensii, amăgiți foarte mulți ani (...). Noi suntem într-un plin proces de reformă pe sistemul public de pensii. Acest proces are două componente, componenta tehnică și componenta legislativă. Pe partea legislativă vizăm ca în formula de calcul a pensiilor să păstrăm stagiul minim de cotizare de 15 ani, să reducem inechitățile între pensia cea mai mică și cea mai mare, să crească mai mult pensiile mai mici, evident, sistemul să fie sustenabil din perspectiva raportării cheltuielilor cu pensiile la PIB și în același timp în calculul pensiilor să se aibă în vedere mai mulți factori de contributivitate. Iar partea tehnică este cea (...) de evaluare a tuturor dosarelor de pensii din România", a declarat Raluca Turcan joi, la Pitești, în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a subliniat că, în condițiile actuale din România, nu se poate pune problema creșterii vârstei de pensionare.

„În orice țară din lumea aceasta, când se vorbește despre reformă, evident că se discută lucruri. Dar noi, ca țară, în contextul actual al speranței de viață la naștere, speranței de viață la pensie și ca urmare a calității vieții profesionale, nu putem lua în calcul creșterea vârstei de pensionare", a precizat ministrul Muncii.

ASISTENȚA SOCIALĂ ÎN ROMÂNIA E O RUȘINE; DISCREPANȚELE SOCIALE S-AU ADÂNCIT

„După 30 de ani, cu mulți ani de politică de stânga, asistența socială în România e o rușine. Și o spun cu mâna pe inimă, întrucât ea este concentrată în mare parte pe niște beneficii, adică niște sume de bani care țintesc sau nu țintesc spre persoanele vulnerabile, ajută sau nu ajută; cert este că discrepanțele sociale s-au adâncit și cei săraci sunt și mai săraci și vulnerabili, iar cei care au putut să se dezvolte și-au văzut, practic, singuri de drum, fără implicarea statului", a declarat Raluca Turcan joi.

„Nu poți să ai asistență socială de calitate în România dacă nu ai cu cine să o faci și am constatat, în urma unei anchete (...), că nu se respectă nicăieri în țara aceasta articolul din lege prin care trebuie să ai un asistent social la 300 de locuitori. Iar primăriile de multe ori privesc asistența socială ca pe o povară (...). Și atunci, singura soluție este să intrăm pe servicii sociale integrate, cu finanțare care să urmeze beneficiarii, să avem centre care să permită desfășurarea serviciilor integrate și, evident, partea de beneficii să fie rezultată dintr-o analiză mult mai curată a celor care beneficiază de ajutor social", a explicat Raluca Turcan.

Lasă un comentariu