LOBODA

Distribuie pe:

Încă din Evul Mediu, loboda era folosită atât pe post de aliment, cât și ca remediu naturist, grație proprietăților medicinale. În Grecia Antică, loboda era frecvent folosită pentru tratarea arsurilor de la nivelul pielii și nu numai. Ulterior, medicii danezi au început să o folosească, undeva după 1300, în tratamentul icterului, dar și pentru calmarea durerilor menstruale. La nivel cutanat, frunzele de lobodă se foloseau pentru accelerarea vindecării rănilor minore, dar și a tăieturilor și juliturilor.

Valorile nutriționale ale lobodei

Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, printre care se numără vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. De asemenea, acestea sunt și o sursă importantă de proteine și fibre.

În ceea ce privește valorile nutriționale ale lobodei, acestea sunt după cum urmează, pentru 100 de grame: calorii: 19; glucide: 3 grame; proteine: 1.7 grame; fibre: 1 gram; grăsimi: 0 grame; zahăr: 0 grame; sare: 0 grame.

1. Este bogată în antioxidanți

Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul bogat de antioxidanți, aliați redutabili împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ, care pot preveni instalarea mai multor boli cronice, printre care se numără și cancerul.

Vitamina C este prezentă în concentrație foarte mare în frunzele de lobodă și susține sănătatea sistemului imunitar, precum și numeroase procese din organism, cum ar fi regenerarea celulară.

2. Are proprietăți diuretice

Frunzele de lobodă, consumate proaspete sau în mâncăruri gătite, sunt și un excelent diuretic.

3. Este bogată în fibre

Din punct de vedere al sănătății sistemului gastrointestinal, conținutul bogat de fibre din lobodă are multiple beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ajută la atenuarea simptomelor de constipație și balonare.

4. Contribuie la sănătatea ochilor

Loboda îți poate reduce riscul de cataractă sau de glaucom, afecțiuni oculare grave, care îți pot pune în pericol vederea.

5. Combate anemia

Suferi de anemie? Loboda te poate ajuta să te pui mai repede pe picioare! Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în organism.

Contraindicații la consumul de lobodă

La fel ca spanacul, loboda conține cantități semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută ar trebui să evite consumul excesiv sau frecvent de preparate cu lobodă.

Specialiștii recomandă să profiți de lobodă și în stare crudă, în salate sau sucuri proaspete. O poți combina cu legumele tale preferate sau cu alte frunze verzi, dar și cu fructe, nuci, migdale sau brânzeturi, pentru puțină diversitate. (doc.ro)

Lasă un comentariu