ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ FUMAT, 31 MAI, A FOST CREATĂ DE OMS ÎN 1987 CA RĂSPUNS LA CRIZA MONDIALĂ CREATĂ DE CONSUMUL DE TUTUN

Distribuie pe:

Consumul de tutun cauzează 8 milioane de decese în fiecare an. Evidențele științifice demonstrează că fumătorii au dezvoltat forme severe de COVID-19 în comparație cu nefumătorii.

Sloganul Zilei Mondiale fără fumat 2021 este „COMMIT TO QUIT". OMS relatează că 780 milioane de fumători afirmă că doresc să abandoneze fumatul, dar doar 30% din ei au acces la instrumentele care pot să-i ajute să realizeze abandonarea.

Beneficiile renunțării la fumat sunt multiple:

- La 20 de minute, alura ventriculară și tensiunea arterială scad.

- La 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.

- La 12 săptămâni, circulația sângelui și funcția pulmonară se îmbunătățește.

- La 1-9 luni, tusea și disfuncțiile de respirație se îmbunătățesc.

- La 1 an, riscul de boală coronariană scade la jumătate în comparație cu a unui fumător.

- La 5 ani, riscul de accident vascular scade.

- La 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade la jumătate în comparație cu a unui fumător, descrește de asemenea riscul de cancer de gură, gât, esofag, vezică urinară, pancreas.

- La 15 ani, riscul de boală coronariană este egal cu a unui nefumător.

- Renunțarea la fumat scade riscurile legate de fumatul „second-hand" la copii (în special astm și boli ale urechii).

Abandonarea fumatului este un proces complex, în care este implicat în principal fumătorul care trebuie susținut pe tot parcursul acestui proces.

SFATUL MINIMAL declanșează o încercare de a renunța la fumat la aproximativ 60% dintre fumătorii care se adresează medicului; durează mai puțin de 3 minute, scopul său fiind de a declanșa o încercare de renunțare la fumat cu ajutor de specialitate.

A spune unui fumător să se lase de fumat presupune:

- să-i recomanzi să nu mai fumeze în mod clar, ferm;

- să-i spui că există tratament care îl poate ajuta și să-l trimiți la specialist.

Totuși, chiar dacă se respectă protocoalele de trata-ment și chiar dacă se oferă cel mai bun tratament posibil, rata de succes este mai mică în comparație cu alte boli.

Fumatul este considerat de OMS BOALĂ; nicotina, care este un drog, produce „dependență" complexă care cuprinde dependență biologică, dependența comportamentală și socială (dependență de gest, reflex, tabiet - țigara la cafea, de pauză) și dependența cognitivă (totalitatea gândurilor, ideilor despre beneficiile fumatului - plăcere, integrare în grup).

Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătății, a luat ființă în 2007 și își propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consilierea psihologică de specialitate și tratament medicamentos pentru a-I ajuta să renunțe la fumat. Activitatea specialiștilor din cadrul programului național stop fumat respectă în totalitate recomandările OMS, aliniindu-se altor programe de acest gen desfășurate la nivel global.

Programul național Stop Fumat include:

a) o linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde: 0800.878.673), orice persoană interesată de renunțarea la fumat poate apela această linie și intră în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii,

b) consiliere psihologică privind renunțarea la fumat,

c) acces gratuit la medicamente ce ușurează procesul de a renunța la fumat.

Cum te înscrii în program:

- fumătorii care doresc să participe la acest program pot accesa, din homepage, lista de specialiști pentru a afla care este cel mai apropiat centru de tratament,

- apel gratuit Tel Verde: 0800.878.673,                                                              

- pe pagina de Facebook - Fumatul este o boală (http://wwwfacebook.com/stopfumat.eu)

- Târgu-Mureș - număr de telefon 0771/67.94.93.

Lasă un comentariu