LANSAREA CĂRȚII DE POEZII “SOLITUDINI”, DE IONUȚ ȚENE

Distribuie pe:

Apărută, recent, la Editura clujeană “Ecou Transilvan”, cartea cu 100 de poeme, intitulată “Solitudini”, a poetului Ionuț Țene, s-a lansat joi, 13 mai, la Biblioteca Județeană OCTAVIAN GOGA (foaier) din Cluj-Napoca, în prezența unui public numeros. Cartea a fost prezentată de scriitorii Adrian Țion și Eugen Cojocaru și de editorul Nadia Fărcaș. Au mai luat cuvântul scriitorii Marius Țion, Victor Măruțoiu (îngrijitorul colecției de poezie al editurii) și Horia Bădescu. Nu a lipsit momentul artistic, susținut de cantautorii Camelia Hodiș, Alina Mizgan și chitaristul Ervin Szabo, pe versurile poetului Ionuț Țene, care au încântat auditoriul cu compoziții muzicale folk. Editoarea Nadia Fărcaș a făcut un excurs al operei literare a autorului, evidențiind importanța evenimentului literar, scriitorul Adrian Țion a subliniat existențialismul liric al poetului, în maniera lui Albert Camus, care scrie o poezie neo-avangardistă, cu incantații lirice inedite și surprinzătoare. Scriitorul Eugen Cojocaru a subliniat resursele lirice ale poetului, care demască, metafaoric, pandemia sistemică a preajmei dincolo de epoci. Poetul Ionuț Țene a reușit să destructureze metafora clasică, reinventând-o prin schimbarea sensurilor.

Poetul Victor Măruțoiu a arătat că poeziile autorului lansat sunt, de fapt, niște stanțe lirice ce mustesc de culoare, care readuce vechile teme homerice. Consideră că poetul Ionuț Țene contribuie cu un nou suflu și stil în poezia românească actuală.

Poetul Horia Bădescu l-a felicitat pentru carte pe poetul Ionuț Țene, volum care aduce o expresie lirică înnoitoare. Ultimul vorbitor, poetul Marius Țion a făcut o excelentă recenzie critică a volumului “Solitudini”, pe care îl consideră o expresie lirică ce aduce emoții și trăiri spre sensuri celeste. Chiar dacă poetul pare că destructurează versurile, în realitate reconstruiește temele lirice universale. Ionuț Țene este “un poet celest, care aduce noi sensuri metaforei și mesajului liric înspre esențe”.

La final, autorul le-a mulțumit prezentatorilor și celor prezenți, subliniind necesitatea reconstruirii unei stări de grație lirice la Cluj-Napoca, în care poezia să fie o cuminecătură pentru cei îndrăgostiți de adevăr, libertate și frumos.

În sală au fost prezenți scriitorii I.P. Azap, Dan Marius Drăgan, Octavian Sergentu, Sandu Cătinean, Sorin Grecu, Mirela Duma, Gavril Moisa și Al. Florin Țene. În încheiere, autorul a oferit autografe numeroșilor iubitori de poezie.

Lasă un comentariu