DASCĂLI MUREȘENI - TODORAN ALEXANDRU

Distribuie pe:

Dascălul s-a născut la data de 14 februarie 1929, în localitatea Ibănești-Sat, județul Mureș. Părinții săi, Ilie și Teodora, oameni modești și cinstiți, i-au insuflat ambiția de a reuși în viață și de a nu renunța atunci când ar fi întâmpinat greutăți. A copilărit în comuna natală, alături de frații săi Ioan, Ileana și Dumitru, având drept prieteni de joacă pe copiii din localitate. Va urma școala primară, apoi cea gimnazială în statul natal, pe care le frecventează și le termină cu rezultate bune, chiar dacă pe atunci se resimțeau urmările războiului și ale Dictaturii de la Viena. Absolvind clasa a 7-a, va avea acces, în urma unui examen, la Școala Normală, de învățători cu limba de predare română, din Târgu-Mureș, în anul școlar 1947/1948.

În anul școlar 1948/1949, în care se schimbă Legea Învățământului, și având în vedere anumite considerente de întrebuințare a spațiului imobiliar necesar procesului de învățământ, precum și a asigurării necesarului de cadre didactice, școala mai sus amintită va fi mutată la Reghin, unde va funcționa până în anul 1956 sub denumirea de Școala Pedagogică Mixtă, având ca limbă de predare româna.

Alexandru Todoran va face parte dintr-o clasă de elevi, formată din 11 fete și 28 de băieți, deci, în total, 39 de învățăcei, care va funcționa concomitent cu o clasă paralelă, formată din 28 de fete. Școala avea cadre didactice cu o pregătire superioară și experiență profesională deosebită, lucru care a insuflat elevilor spiritul dedicării misiunilor și prin aceasta au creat viitori mesageri ai studiului și învățăturii în spațiul mureșean.

În timpul școlarizării, viitorul dascăl se împrietenește cu o colegă din clasa paralelă, Alexandrina Pop, din Oroiul de Câmpie, cu care se va căsători peste câțiva ani.

În cursul celor patru ani de liceu obține rezultate apreciabile, iar după încheierea celui din urmă an de studii va susține examenul de absolvire, consemnat în certificat în felul următor: “Elevul Todoran Alexandru... a trecut examenul de absolvire... în timpul școlarității elevul a avut o purtare foarte bună”.

Din cauza originii sale sociale, tânărul absolvent a avut și unele dificultăți în cariera profesională: bunicul, un gospodar înstărit, fusese declarat chiabur și, ca urmare, Alexandru Todoran a fost repartizat, pentru o vreme, departe de locurile natale. Totuși, va reveni în calitate de învățător-director la Școala Generală de 7 ani, din Beica. După efectuarea stagiului militar, între anii 1952-1955, va reveni în sistemul de învățământ, fiind numit învățător - director la Școala Generală de 7 ani, din comuna Băla, județul Mureș. În aceeași vreme se căsătorește cu Alexandrina Pop, care era învățătoare în Băla încă din anul 1951.

Dintr-o statistică a anilor '50 ai secolului trecut, școlile din fosta Regiune Autonomă Maghiară, cu limba de predare română, aveau un personal didactic, la nivel primar, suficient, dar cu o calificare aproximativă. Situația era mult mai dificilă la nivelul gimnaziului, pentru că din cei 1.299 de profesori, doar 192 aveau studii superioare. În aceste condiții, în urma unor examene, o parte din învățători au urmat cursuri de perfecționare organizate de minister, iar atestatul obținut le-a dat posibilitatea de a preda la clasele gimnaziale, fiind asimilați profesorilor de categoria a 2 a. Astfel, familia Todoran ajunge să predea la clasele gimnaziale din Băla. Conducerea școlii, într-o perioadă îndelungată de aproximativ 17 ani, îl pun pe dascălul Alexandru Todoran în fața unor probleme dificil de rezolvat, precum creșterea numărului de elevi, întrucât în comună vor fi școlarizați și elevii de clasa a 8-a, iar pe urmă și cei din prima treaptă de liceu. Tot aici veneau să învețe și copiii din satele Ercea, Lefaia, Bozed și Moișa. În ultimii ani petrecuți în comuna Băla, având la dispoziție fonduri de la Ministerul Învățământului și sprijinul comunității locale și a primăriei și, mai ales, a primarului Fluieraș Ioan, fiu al satului, a ridicat un nou locaș de învățământ, o școală modernă, care se poate lăuda chiar și un oraș din zona mureșeană.

Începând cu anul 1975 va funcționa în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, în calitate de director la Administrația Taberelor Școlare, de unde se va pensiona la 1 iunie 1979.

Viața dascălului Alexandru Todoran, zis Țanu, a fost întregită și de bucuria de a-și vedea realizați pe cei doi copii ai săi, Valentin (născut în anul 1957) și Dorin (născut în 1959), precum și pe nepoții Marius, Dana și Marina-Alexandra.

Dascălul Alexandru Todoran s-a stins ca o lumină, la data de 27 martie 2000, și își doarme somnul de veci în cimitirul Bisericii de Piatră din Târgu-Mureș.

Putem spune că destinul intelectualului Alexandru Todoran este unul exemplar, prin abnegația arătată atât la catedră, cât și în viața socială, merit recunoscut și de foștii săi elevi, dar și de comunitățile prin care a trecut și unde și-a desfășurat activitatea o întreagă viață de om.

Lasă un comentariu