CAUZE NEGLIJATE CARE DUC LA DEMENȚĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul Medical “Saint John's” din Santa Monica, citați de descopera.ro, atrag atenția că, atâta vreme cât creierul, centrul de comandă al organismului, pare a funcționa cum trebuie, cei mai mulți dintre noi nu îi dau atenție.

Însă, creierul se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, iar numărul celor afectați de demență se poate tripla până în 2050, odată cu îmbătrânirea populației.

“În aceste condiții tot mai evidente, oamenii trebuie să evite sau chiar să elimine obiceiurile care afectează acest organ vital, creierul.

Singurătate cronică - Foarte mulți dintre noi am fost izolați în timpul pandemiei, iar singurătatea dăunează sănătății creierului. Aceasta cauzează o reacție de stres în organism care, cu timpul, afectează inima, sistemul imunitar și creierul.

Izolarea socială și singurătatea au un impact negativ similar cu obezitatea, inactivitatea fizică și fumatul a 15 țigări zilnic, iar toate acestea sunt asociate cu un risc cu 50% mai mare de demență.

Somn insuficient - Somnul este incredibil de important pentru creier. În timpul lui, creierul se autocurăță, eliminând proteine și resturi care conduc la demență. Dacă nu dormim destul, crește riscul de ceață mintală (acum) și de demență (mai târziu).

Cantitatea și calitatea somnului au un impact fiziologic profund asupra gândirii curente, memoriei și dispoziției, precum și asupra riscului pe termen lung de declin cognitiv. Recomandăm adulților nouă ore de somn bun în fiecare noapte.

Prea puține exerciții fizice - Fără o activitate fizică regulată punem în pericol inima și circumferința taliei. Un mod de viață sedentar este asociat cu risc sporit de demență și boli cardiovasculare.

Beneficiile activității fizice regulate sunt numeroase, în special pentru sănătatea creierului, astfel încât mișcarea este un fel de medicament miraculos. Mersul vioi pe jos, timp de 30-60 de minute, de la trei la cinci zile pe săptămână, aduce beneficii incredibile pentru creier.

Prea puține alimente benefice - Tot mai multe cercetări demonstrează beneficiile pentru sănătatea creierului ale anumitor alimente, în special cele bogate în antioxidanți și alți compuși neuroprotectori.

Oamenii care consumă mai mulți fitonutrienți (numiți flavonoide) au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Acestea sunt chimicale naturale care apără creierul și se găsesc în fructe de pădure, vegetale cu frunze verzi, citrice, ceai și ciocolată neagră.

Lipsa obiectivelor - Poate cea mai gravă cauză a deteriorării funcțiilor cognitive ale creierului este lipsa unor obiective. Un studiu pe termen lung a constatat că oamenii cu un puternic simț al obiectivelor sau al lucrurilor importante au un risc de 2,4 ori mai mic de a se îmbolnăvi de maladia Alzheimer.

Nu trebuie să găsim neapărat răspunsul la sensul vieții, trebuie doar să fim implicați în viața de zi cu zi. De exemplu, voluntariatul, mentoratul, participarea la diverse cursuri sunt mijloace eficace de ameliorare a sănătății creierului. Deci, să rămânem activi și în anii senioratului”, ne sfătuiesc oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu