EXPERȚI AMERICANI: GĂSIȚI ORIGINEA COVID, SAU VĂ VEȚI CONFRUNTA CU O NOUĂ PANDEMIE!

Distribuie pe:

Este nevoie de cooperare din partea guvernului chinez pentru a descoperi originile Covid-19 și pentru a preveni viitoarele amenințări pandemice, au declarat, la începutul săptămânii, doi experți americani, citați de bloomberg.com.

Informațiile care susțin teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan (China) s-au înmulțit, a declarat Scott Gottlieb, comisar al Departamentului pentru Alimente și Medicamente în administrația Trump, actualmente membru în consiliul de administrație al Pfizer Inc.

China nu a furnizat dovezi care să infirme această teorie, dar nici eforturile de identificare a unor semne că virusul a apărut din viața sălbatică nu au dat rezultate, a spus Gottlieb în “Face the Nation” de la CBS News.

Necunoașterea modului în care s-a declanșat pandemia creează pericolul unor viitoare focare, a declarat Peter Hotez, co-director al Spitalului de Copii din Texas pentru Dezvoltarea Vaccinurilor.

“Ne vom confrunta cu Covid-26 și Covid-32, dacă nu vom înțelege pe deplin originile Covid-19”, a spus Hotez în cadrul unei emisiuni TV.

La aproape un an și jumătate după ce noul agent patogen a fost detectat pentru prima dată într-o piață de fructe de mare din Wuhan, originile precise ale virusului rămân obscure. Oamenii de știință au emis ipoteza că, cel mai probabil, s-a răspândit de la animale sălbatice la oameni. Ideea că virusul ar fi putut scăpa accidental dintr-un laborator de cercetare, susținută mult timp de unii republicani, a întărit suspiciunile administrației Biden.

Într-o declarație surpriză, președintele Joe Biden a cerut încă o anchetă asupra apariției virusului. Serviciile de informații americane au prezentat evaluări contradictorii cu privire la faptul dacă este mai probabil ca virusul să fi trecut bariera speciei dintr-un rezervor natural sau să se fi scurs de la Institutul de Virologie din Wuhan, a spus Biden. El a ordonat agențiilor să-și “dubleze eforturile” și să-i prezinte un nou raport în termen de 90 de zile.

China acuză SUA că exagerează teoria conform căreia virusul a scăpat din laborator. Dezbaterea despre originea virusului a fost readusă în centrul atenției publice de un raport Wall Street Journal din 23 mai, potrivit căruia trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan din China s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 și au solicitat îngrijiri spitalicești pentru „simptome compatibile atât cu Covid-19, cât și cu boala sezonieră obișnuită”.

Oamenilor de știință trebuie să li se permită să efectueze o investigație pe termen lung în China și să prevaleze probe de sânge de la oameni și de la animale, a spus Hotez. SUA ar trebui să facă presiuni asupra Chinei, inclusiv cu amenințarea aplicării de sancțiuni, pentru a permite o astfel de anchetă.

„Avem nevoie de o echipă de oameni de știință, epidemiologi, virologi, ecologi în materie de lilieci, în provincia Hubei, pentru o perioadă de șase luni până la un an”, a spus Hotez.

Oficialii chinezi au contestat „teoria laboratorului din Wuhan”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a respins, săptămâna trecută, ideea unei anchete - susținută de Biden - considerând-o drept o încercare de „stigmatizare, manipulare politică și intimidare”.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în martie nu a dezvăluit pe deplin originea virusului, dar a considerat drept improbabilă o scurgere din laborator.

OMS a cerut mai multe investigații, la vremea respectivă. „În ceea ce privește OMS, toate ipotezele sunt avute în vedere”, a afirmat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, după publicarea raportului din martie. (sursa foto – news.ro)

Lasă un comentariu