TEAMA DE FERICIRE ȘI DEPRESIA

Distribuie pe:

Psihologul american Gage Jordan, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității de Stat Murray, citat de descopera.ro, susține că teama de fericire și interferența stărilor afective sunt asociate cu simptomele depresive.

“Cum ne influențează teama de fericire și stările afective negative? Simplu, ne fac să fim depresivi!

Cercetările privind tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) sugerează că mulți indivizi care au suferit traume reacționează adesea la stimuli plăcuți și evenimente pozitive într-un mod negativ (de exemplu, anxietate, vinovăție, rușine). Aceasta se numește interferență de afecte negative.

Emoțiile negative intruzive pot descuraja indivizii traumatizați să se angajeze în activități plăcute în viitor, iar neimplicarea în activități plăcute reduce probabilitatea de a experimenta bucurie și fericire și crește probabilitatea de a dezvolta depresie.

Pacienții cu anxietate și, în special, depresie pot prezenta tendințe similare. De ce? Conform teoriei devalorizării recompensei, pacienții anxioși și deprimați evită activ și devalorizează aspectele pozitive și activitățile recompensatorii, din cauza asocierilor anterioare între activități plăcute și emoții negative, cum ar fi vinovăția, rușinea, frustrarea și dezamăgirea. Prin urmare, cei care au suferit trauma, nu pot să se bucure de un eveniment pozitiv și, neexperimentând bucuria, dezvoltă depresie.

Un fenomen înrudit depresiei este frica de fericire. Fericirea și bucuria nu sunt întotdeauna trăite ca sentimente plăcute. Uneori, sunt experimentate sub forma unor stări înfricoșătoare și pot avea la bază o serie de cauze, precum credința persoanei în cauză că nu merită să fie fericită, frica de pierdere (adică pierderea sentimentelor pozitive sau cauzele sentimentelor pozitive, cum ar fi banii, familia sau prietenii), fericirea este adesea experimentată ca fiind mai puțin intensă și, prin urmare, mai dăunătoare decât sentimentele mai familiare de nefericire.

Câteodată, se produc asocieri între fericire și evenimente dureroase care au avut loc în același timp sau la scurt timp după ce au fost experimentate sentimentele de fericire.

Mai mult, anumiți indivizi care suferă de depresie pot inhiba orice formă de satisfacție, din cauza credințelor limitative, insuflate de familiile și de cultură”, explică specialistul american. (L.P.)

Lasă un comentariu