TRATATUL DE LA TRIANON - COMEMORAT DE COMUNITATEA MAGHIARĂ, SĂRBĂTORIT DE ROMÂNI

Semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfințit destrămarea Imperiului Austro-Ungar și unirea Transilvaniei cu România, a fost comemorată, vineri, de membri ai comunității maghiare din județul Covasna și sărbătorită de mai multe organizații civile românești.

Consiliul Național Secuiesc (CNS) a anunțat organizarea unei manifestari publice în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, pentru a marca 101 ani de la semnarea “Dictatului de la Trianon”, în programul evenimentului fiind cuprinse alocuțiuni, momente artistice, ceremonii religioase și vernisajul unei expoziții de fotografii.

Conducerea Asociației “Calea Neamului” a postat, pe o rețea de socializare, că vineri, începând cu ora 18, a organizat un marș în municipiul Sfântu Gheorghe, menționând că acțiunea este autorizată.

“Marșul Trianonului de la Sfântu Gheorghe nu a putut fi oprit, deși asociațiile maghiare au cerut acest lucru. Tot vineri, 4 iunie, cu puțin timp înainte de manifestările noastre, Consiliul Național Secuiesc organizează în centrul orașului comemorarea Trianonului (...) Bineînțeles că Primăria Sfântu Gheorghe a fost nevoită miercuri, 2 iunie, să avizeze favorabil manifestările noastre, neavând niciun temei legal de a le interzice. Acțiunea omagială organizată de Calea Neamului și Grupul NOI, la care vor participa și Scut Botășănean, Straja Carpaților și Resurrectio, va începe la ora 18, în fața Statuii Ostașului Român, de la intrarea în Sfântu Gheorghe, dinspre Brașov, iar marșul va avea loc între acest punct și statuia Voievodului Mihai Viteazul din centrul orașului” , scrie președintele asociației, Mihai Tîrnoveanu, pe pagina sa de Facebook.

Anul trecut, pe 4 iunie, câteva sute de persoane de etnie maghiară au participat la o slujbă ecumenică organizată în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, de bisericile istorice maghiare, pentru a comemora un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon.

O parte dintre participanți au purtat steaguri secuiești și drapelul Ungariei, cu panglică îndoliată, iar marea majoritate a celor prezenți au păstrat distanța socială recomandată de autorități pentru limitarea extinderii noului coronavirus.

Mulțimea a intonat, ca de fiecare dată, imnul secuiesc și cel al Ungariei, iar manifestarea, care s-a desfășurat în mod pașnic, s-a încheiat în momentul în care clopotele bisericilor maghiare din oraș au început să bată la unison cu ale altor biserici din Transilvania.

Cu câteva ore mai devreme, Asociația Calea Neamului din Brașov a organizat, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, un eveniment cultural-artistic, pentru a aniversa un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Majoritatea persoanelor care au participat la evenimentul desfășurat în fața grupului statuar Mihai Viteazul au purtat costume populare sau tricouri inscripționate “Trianon - ziua dreptății”, iar piața a fost împânzită de steaguri roșu-galben-albastru.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, și Ungaria, a marcat destrămarea Imperiului Austro-Ungar și unirea Transilvaniei cu România.

Lasă un comentariu