DE CE ÎȘI SCHIMBĂ CAMELEONII CULORILE?

Distribuie pe:

Expresia “schimbător ca un cameleon” ar putea căpăta acum un cu totul alt înțeles, pentru că un grup de cercetători a descoperit că schimbarea culorilor cameleonilor nu este neapărat legată de adaptarea la mediul înconjurător.

Cameleonii pitici africani trăiesc în medii foarte variate, de la pădurile ecuatoriale și până la savane. Cercetătorii australieni care i-au studiat au observat că aceștia își schimbă culorile destul de des, nu neapărat în momentul în care observau un pericol. S-a observat că schimbarea culorilor este și un mod de comunicare.

Cameleonii își schimbă culorile când vor să le atragă atenția partenerilor sexuali sau să îi amenințe pe alți concurenți (în cazul masculilor).

Cum cameleonii trăiesc în medii atât de diferite, cercetătorii au urmărit să vadă dacă aceștia își schimbă culorile și în funcție de mediu. În studiul lor au utilizat și detectoare de raze ultraviolete, știut fiind că ochiul cameleonilor poate detecta și acest fel de raze. S-a observat astfel că spectrul de culori schimbate de cameleoni nu diferă foarte mult în funcție de mediul înconjurător, confirmând astfel, și pe această cale, că cea mai importantă cauză a schimbării cameleonilor este comunicarea.

Lasă un comentariu