UN NOU DEZASTRU ÎN AGRICULTURĂ

Distribuie pe:

Este foarte bine cunoscut faptul că agricultura României a fost, timp de zeci, poate sute de ani, principalul producător agricol în Europa, dar și pe alte continente. Solul fertil, climatul au favorizat dezvoltarea acestei ramuri a economiei, indispensabilă vieții, chiar dacă tehnologia de lucru nu se afla mereu la cea de vârf. Dar, în democrația instaurată, se pare că s-au dictat noi concepții, conform cărora România ar putea să-și asigure alimentele din import.

Nu este nevoie să fie producător. Pot fi alte state, iar România nu are decât să importe alimentele de care are nevoie. Fără a intra în jongleriile de nivel politic, care s-au practicat de-a lungul anilor, să acceptăm realitatea conform căreia, la momentul de față, România importă peste 50% din necesarul consumului de alimente, din țările europene. Este normal. Sunt în joc multe interese financiare și se pare că se dorește punerea pe butuci a agriculturii românești. Sunt multe argumente care susțin această afirmație, dar să ne referim la un caz concret care a fost prezentat de „AGROMEDIA.RO”. Se referă la faptul că omenirea este pălită de o nouă pandemie, fiind vorba de „gripa aviară”. Am mai auzit de asta, nu este o noutate. Se zice în articol, cum că, țări precum Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia au fost afectate de pandemie. Drept consecință, toate fermele de păsări din România vor fi supuse controalelor autorităților.

La modul concret, la noi în țară, focarul de gripă aviară a fost confirmat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în județul Mureș, în orașul Ungheni. „Autoritățile au decis arderea cadavrelor păsărilor împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ceea ce a pututconstitui o sursă de infecție”.

180.000 DE PĂSĂRI DIN JUDEȚUL MUREȘ AU PREZENTAT VIRUSUL GRIPEI AVIARE, SEROTIPUL H5N8

„La nivel central, s-a activat Unitatea Operațională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu și, la nivel local, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis ANSVSA, conform news.ro.

Astfel că, organele competente au impus restricții de mișcare a păsărilor, a personalului, a mijloacelor de transport și furajelor din ferma în care a fost descoperit focarul de gripă aviară, precum și arderea cadavrelor păsărilor care prezentau virusul și a tot ceea ce ar fi putut reprezenta sursă de infectare.

„A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecție. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor, întreaga suprafață a fermei, precum utilajele și mijloacele de transport vor fi dezinfectate”, a transmis ANSVSA.

S-a delimitat o zonă de protecție, pe o rază de 3 km, și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricții de circulație a persoanelor, a animalelor, a mijloacelor de transport și se aplică următoarele măsuri: recensământul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări; interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție; restricționarea mișcării persoanelor între exploatații; respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport; anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea, cât mai rapidă, către laborator, a probelor; evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte; informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspândirii virusului gripei aviare; separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor, de celelalte păsări domestice; interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind închise, obligatoriu, în spații special amenajate. În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minimum treizeci de zile.

CAPUL FACE, CAPUL TRAGE...

Este o zicală. În traducere, sau pe înțeles, trebuie să înțelegem că decidentul poartă răspunderea deciziei luate. Nu se aplică regula, mai ales când este vorba despre sectorul politic. Aici este vorba de sacrificarea a 180.000 de păsări dintr-o fermă și acesta este doar începutul.

În fond, este vorba de niște ființe vii, care, îmbolnăvite fiind, sunt sacrificate, fiindcă este o pandemie. Dar este o pandemie și în rândul oamenilor. De ce nu se aplică același ritual și pentru oameni?

Fiindcă s-au impus măsuri restrictive și s-au fabricat vaccinuri. Regula nu este valabilă în cazul animalelor.

Lasă un comentariu