CEA MAI MARE CREȘTERE A PREȚULUI ALIMENTELOR LA NIVEL GLOBAL DIN ULTIMII OPT ANI ȘI JUMĂTATE

Distribuie pe:

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat a opta creștere consecutivă în ianuarie 2021, cea mai mare din ultimii opt ani și jumătate, conform ultimului raport lunar de la FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură).

În condițiile unei creșteri lunare de 4,3%, cea mai mare din iulie 2012, după un avans de 2,9% în luna precedentă, creșterea anuală s-a accelerat până la 10,6%, cea mai mare din ultimele 47 de luni, de la 7,5%.

Cea mai importantă contribuție la creșterea indicelui agregat au avut-o prețurile cerealelor și uleiului, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 80 de luni, respectiv 104 luni.

Prețul uleiului a înregistrat cea mai mare creștere anuală dintre componentele indicelui agregat, de 27,7%, după o creștere de 29,2% în luna precedentă, în condițiile unei creșteri lunare de 5,8%, după un avans de 7,6% în decembrie 2020. Însă, și creșterea repetată a prețului carburanților, a energiei electrice și a gazului metan cu 18 și respectiv 20%, ultima dată.

Cel mai ridicat nivel al prețului din luna mai 2012 a fost atins pe fondul creșterii prețului uleiului de palmier, soia și floarea soarelui, în condițiile în care producția de ulei de palmier a fost afectată de precipitațiile excesive din Indonezia și Malaezia.

Prețul cerealelor și-a accelerat semnificativ creșterea anuală, până la 23,6%, de la 19,3% în luna precedentă, pe fondul unei creșteri lunare de 7,1%, după un avans de 1,3% în luna anterioară. În aceste condiții, indicele prețurilor cerealelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2014.

A șaptea creștere lunară consecutivă a prețului cerealelor a avut loc pe fondul cererii globale puternice de grâu, în condițiile unei scăderi a cantităților disponibile.

O nouă creștere substanțială a înregistrat și prețul porumbului, până la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, pe fondul accelerării achizițiilor din China, dar și a scăderii estimărilor privind producția din Statele Unite. Prețul porumbului a crescut cu o rată anuală de 42,3% în ianuarie 2021, pe fondul unei creșteri lunare de 11,2%.

Și prețul grâului a crescut puternic, cu 6,8% față de luna precedentă, iar prețul orzului a crescut cu o rată lunară de 6,95. Influența principală în cazul grâului o are decizia Rusiei de a limita exporturile din martie 2021, pe fondul unei creșteri substanțiale a prețurilor interne.

Prețul zahărului a înregistrat cea mai mare creștere lunară dintre componentele indicelui agregat, de 8,1%, iar creșterea anuală s-a accelerat până la 7,6%, de la 5% în luna anterioară, până la cel mai ridicat nivel din luna mai 2017.

Avansul lunar puternic a avut loc pe fondul revizuirii în scădere a prognozelor privind producția din sezonul 2020/2021, în special pentru Uniunea Europeană, Thailanda, Rusia și America de Sud.

Prețul mediu al produselor lactate și-a accelerat creșterea anuală până la 6,9% de la 5,5% în luna anterioară, pe fondul unei creșteri lunare de 1,6%, până la cel mai ridicat nivel din iunie 2018.

Prețul cărnii și-a temperat declinul anual până la 7,3%, de la 10,8% în luna precedentă, după patru luni consecutive de creștere.

Carnea de pasăre a înregistrat, din nou, cea mai mare creștere lunară, pe fondul cererii globale susținute, în condițiile în care exporturile din mai multe țări europene sunt restricționate ca urmare a existenței unor focare de gripă aviară.

În timp ce prețurile cărnii de vită și de porc au rămas relativ stabile, prețul cărnii de ovine a înregistrat o nouă creștere lunară, pe fondul cererii mari din China și a exporturilor mai reduse din Oceania.

Într-un comunicat de presă referitor la perspectivele cererii și ofertei de cereale, prognoza pentru producția din 2020 a fost revizuită în creștere cu 2,6 milioane de tone față de luna precedentă, până la un nou record, de 2,744 miliarde de tone, cu 36,4 milioane de tone peste producția din sezonul anterior.

Producția de porumb a fost revizuită în scădere, pe fondul condițiilor meteo nefavorabile din Statele Unite și Ucraina.

Prognoza pentru producția globală de grâu a fost revizuită în creștere cu 4,8 milioane de tone față de estimarea anterioară, până la un nou record, de 766,5 milioane de tone, iar prognoza pentru producția de orez a fost majorată cu 2,2 milioane de tone, până la 510,6 milioane de tone, de asemenea un nou record.

FAO mai prognozează o creștere cu 5,7% a comerțului mondial cu cereale în sezonul 2020/2021 față de sezonul precedent, până la 465,2 milioane de tone, o nouă valoare record, în urma revizuirii în creștere a prognozei din luna precedentă cu peste 10 milioane de tone, pe fondul creșterii cererii din China.

Importurile de porumb ale Chinei au fost revizuite în creștere cu 10 milioane de tone, până la un nou record, de 20 de milioane de tone, în condițiile unor achiziții masive din Statele Unite.

Prognoza comerțului cu grâu a rămas neschimbată față de luna precedentă, la 184,5 milioane de tone, nivel apropiat de cel înregistrat în sezonul anterior.

Noile estimări privind comerțul internațional cu orez arată o creștere de 7,9% în 2021 față de anul precedent, până la 48,4 milioane de tone, cu 800 de mii de tone peste prognoza din decembrie 2020.

În perioada următoare, o sursă importantă a creșterilor de preț pentru produsele alimentare este și creșterea accentuată a costului transportului în containere, ca urmare a majorării repetate a prețului carburanților care va depăși foarte curând (1 iulie) șase lei/litru, a energiei electrice repetate în ultimele luni, cu peste 18%, ca și a gazului metan cu 20%, urmând ca de la 1 iulie a.c., ambele să se majoreze (energia electrică și gaz metan), cu 10% și respectiv 20%.

Toate aceste scumpiri, a carburanților și energiei, se regăsesc în creșterea prețului la alimente și a tuturor produselor industriale.

(Sursa: Raport FAO)

Lasă un comentariu