LUCRARE DE REFERINȚĂ PENTRU ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC: MICĂ ENCICLOPEDIE A SPORTULUI MUREȘEAN

Distribuie pe:

Marți a avut loc, în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, în prezența multor iubitori ai sportului(sportivi, antrenori, profesori de educație fizică și sport, arbitri și medici sportivi), lansarea unei lucrări emblematice pentru istoria sportului românesc: MICĂ ENCICLOPEDIE A SPORTULUI MUREȘEAN, al cărei autor este ziaristul sportiv Aurel Rațiu. Este ce-a de-a 18-a carte scrisă de prolificul autor, bun cunoscător al sportului românesc, în special al celui mureșean. “În această carte, pe lângă cele 575 de (mini)biografii ale unor performeri ai sportului mureșean/românesc, am nominalizat peste 950 de sportivi, antrenori, arbitri, medici sportivi și conducători de cluburi, care provin din 43 de ramuri de sport, care au scris pagini importante din istoria sportului românesc”, a spus autorul în alocațiunea sa. Într-un mesaj, medicul sportiv Călin Dorgo a făcut următoarea afirmație despre autorul lucrării menționate: “Mă bucur că mai sunt nostalgici care readuc mereu în prezent gloriile sportului mureșean și nu le lasă să se piardă”! Cartea a fost prezentată de dr. Monica Avram, directoarea Bibliotecii Județene Mureș, prof. univ. dr. Nicolae Neagu, de la Universitatea de Medicină, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, Tarfin Todea și Szucher Ervin-ambii ziariști cunoscuți. Au rostit alocațiuni: prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă, șeful Clinicii de Ortopedie din Târgu-Mureș, și fostul internațional de fotbal Gyusi Hajnal. Moderatorul întâlnirii a fost ziaristul târgumureșean Vlad Amariei. La finalul acțiunii de marți, fiecare participant a primit gratuit câte un exemplar al cărții menționate, grație unei sponsorizări făcute de multiplul medaliat (național, balcanic, european și mondial) la lupte libere, Ballai Alexandru. În curând, vor urma și alte lansări de carte, în orașele Luduș, Reghin și Sighișoara. Cei care nu au putut să-și procure lucrarea menționată o pot răsfoi la Biblioteca Județeană Mureș sau la Arhivele Naționale (Filiala Mureș), ori chiar la Biblioteca Națională a României-dacă sunt în București.

ÎNCĂ UN MECI TARE PENTRU ROMÂNIA

Naționala de rugby a României bifează un nou meci test tare la București. De această dată, adversar va fi puternica reprezentativă a Argentinei. “Stejarii” vor da piept cu Scoția pe 10 iulie, apoi cu Japonia pe 17 iulie. Până la duelul contra Scoției însă, naționala de rugby a României are meci amical contra Argentiniei. “Pumele” vor disputa trei partide test în Europa, celelalte două fiind în compania naționalei Țării Galilor. Argentina ocupă locul 9 în World Rugby, iar foarte mulți dintre jucătorii argentinieni evoluează în Europa, dar și în Noua Zeelandă sau Australia. De fiecare dată în cele opt meciuri anterioare, Argentina s-a impus în fața României. Ultimul duel direct a avut loc la Cupa Mondială din 2011, iar “Los Pumas” s-au impus cu scorul de 43-8.

GLADIUS TÂRGU-MUREȘ, CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ

Sepsi Arena din Sf. Gheorghe a găzduit, zilele trecute, turneul final al Campionatului Național de baschet feminin, rezervat jucătoarelor cu vârsta sub 13 ani. La căpătul unor partide extrem de disputate, titlul național a fost cucerit de ACS Gladius Târgu-Mureș, care în finala competiției a învins formația ACS Dan Dacian București, cu scorul de 57-41 (21-4, 5-17, 11-8, 20-12). Crina Teglas a fost desemnată MVP-ul finalei. În semifinale, mureșencele au trecut, cu scorul de 70-50, de CS Olimpia București, echipă ce și-a adjudecat, ulterior, medaliile de bronz, după victoria din finala mică, 81-65 cu ABC Leii București. Baschetbalistele de la ACS Gladius sunt pregătite de soții Florina și Vlad Pora și de sârbul Aleksandar Gacesa.

UEFA EURO 2020 VA APĂREA ÎN FORTNITE

Fanii Fortnite vor putea în curând să sărbătorească startul UEFA EURO 2020. Pentru a coincide cu turneul UEFA EURO 2020 care va lua startul la finalul acestei săptămâni, popularul joc video Fortnite le propune gamerilor, pe 16 și 17 iunie, Cupa Fortnite UEFA Euro 2020. Mai bine de 350 de milioane de conturi sunt înregistrate în jocul Fortnite Battle Royale. Pe parcursul a două zile, jucătorii Fortnite eligibili din întreaga lume vor putea concura și vor avea ocazia să câștige puncte valoroase pe parcurs. Cei mai buni jucători vor câștiga premii în bani, dar și recompense în joc. “Un public numeros va fi cu ochii pe EURO 2020 în această vară, iar acum milioane de jucători Fortnite vor fi și ei parte din acțiune”, a declarat directorul de marketing UEFA, Guy-Laurent Epstein. Colaborarea dintre UEFA și Fortnite va include recompense exclusive în cadrul competiției și fanii vor putea vedea pentru prima dată rezultatele inițiativei pe 16 iunie. “Fotbalul este unul dintre sporturile pe care jucătorii noștri vor să îl includă ca o experiență în Fortnite. Astfel, am găsit modalitatea de a sărbători fotbalul împreună cu milioane de jucători Fortnite”, a declarat Nate Nanzer, Head of Global Partnerships at Epic Games. Fanii fotbalului și ai UEFA EURO 2020 sunt invitați să urmărească viitoarele informări publicate pe Fortnite.com, inclusiv mai multe detalii despre participarea la Cupă, precum și mai multe informații în ceea ce privește premiile puse la bătaie.

ROMÂNIA ÎNCHEIE TURNEUL PREOLIMPIC CU O VICTORIE ÎMPOTRIVA AUSTRALIEI!

Tricolorii Under 23 au câștigat cu 1-0 duelul cu Australia. A fost a doua partidă din turneul preolimpic desfășurat în Spania. În primul meci, România a pierdut la limită cu Mexic, 0-1. Tricolorii s-au impus la capătul unui meci în care au ratat mai multe ocazii! Ganea a marcat spectaculos. Astfel, înainte de Jocurile Olimpice, elevii lui Nicolae Dică au înregistrat o victorie și un eșec.

TEQBALL

Ministrul Tineretului și Sportului, Cárol-Eduárd Novák, a anunțat în ziua de luni, 7 iunie 2021, prin intermediul unui comunicat, că teqball-ul este recunoscut ca sport în România, începând cu data respectivă. “Lumea sportului este într-o continuă evoluție, iar acest lucru este firesc și necesar. Trebuie să dezvoltăm și sporturile tradiționale, dar să ne îndreptăm atenția și spre cele noi. Să simțim în fiecare clipă pulsul acestui domeniu viu și permanent activ. De aceea, am semnat ordinul prin care teqball-ul a fost recunoscut ca sport în țara noastră și m-am bucurat să îl întâlnesc pe domnul Teodor Luca, președintele Teqball România. Teqball este un sport asemănător cu fotbal-tenisul, doar că se joacă pe masă, iar aceasta are o formă specială, curbată, ceea ce îl face extrem de spectaculos. Se poate practica indoor și outdoor, indiferent de vârstă sau gen, deci are o mare deschidere către publicul larg, precum și potențialul de a atrage adolescenții și tinerii. Le doresc bun venit în lumea sportului și mult succes!”, a precizat ministrul Cárol-Eduárd Novák.

NAȚIONALELE DIN MACEDONIA DE NORD ȘI UCRAINA AU AJUNS LA BUCUREȘTI PENTRU MECIURILE DIN CADRUL EURO 2020

Reprezentativele din Macedonia de Nord și Ucraina au ajuns, marți, la București, pentru partidele pe care le vor disputa în cadrul turneului final al Campionatului European (11 iunie-11 iulie). Jucătorii macedoneni au ajuns primii, în cursul dimineții de marți, urmați, seara, de naționala antrenată de Andrii Șevcenko. Macedonia de Nord se va antrena pe noul stadion Steaua, iar Ucraina, în Pipera, pe arena formației FC Voluntari. Austria, a treia echipă care va evolua la București, nu și-a stabilit un cantonament în România, urmând să se prezinte doar cu o zi înaintea meciurilor. Programul partidelor de pe Arena Națională este următorul:

Grupa C

Duminică, 13 iunie 2021, ora 19.00 Austria - Macedonia de Nord;

Joi, 17 iunie 2021, ora 16.00 Ucraina - Macedonia de Nord;

Luni, 21 iunie 2021, ora 19.00 Ucraina - Austria;

Optime de finală

Luni, 28 iunie 2021, ora 22.00 1F - 3A/B/C.

Celelalte trei partide din această grupă, din care mai face parte Olanda, vor avea loc la Amsterdam.

Lasă un comentariu