PARLAMENTUL EUROPEAN DĂ UNDĂ VERDE CERTIFICATULUI DIGITAL AL UE PRIVIND COVID

Distribuie pe:

Eurodeputații au aprobat miercuri, definitiv, certificatul digital al UE privind COVID, “pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii pentru a contribui la redresarea economică și eliminarea treptată și controlată a restricțiilor”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de către instituția europeană.

Noile reglementări au fost aprobate cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

* Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea, sunt de părere eurodeputații.

* Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021, pe un termen de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație și nu va fi considerat un document de călătorie, se precizează în comunicat.

* Restricții de călătorie suplimentare vor fi aplicate doar dacă sunt justificate. În cadrul negocierilor dintre instituții, eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, “cu excepția cazului în care ele sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”. Se va ține seama de dovezi științifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre și Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

* Țările UE sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, sumă destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

* Toate țările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

* Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Nu se vor păstra date cu caracter personal.

“Astăzi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulații și a unui spațiu Schengen pe deplin funcțional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID (…) asigură călătorii sigure și coordonate în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abțină de la impunerea de restricții suplimentare, cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și proporțional, și este un semnal pozitiv că unele țări eliberează deja certificatul”, a menționat Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile.

Textul urmează să fie adoptat de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat și să se aplice începând cu 1 iulie 2021, notează sursa citată. (europarl.europa.eu) (I.S.)

Lasă un comentariu