ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN RENUNȚĂ LA MĂRIREA ALOCAȚIILOR PENTRU COPII - BUDAPESTA INVESTEȘTE ÎN CREȘE ȘI GRĂDINIȚE ÎN ARDEAL

Distribuie pe:

O grădiniță și mai multe creșe renovate de Eparhia Reformată din Transilvania cu sprijinul statului ungar au fost inaugurate la începutul acestei luni, la Reghin și la Luduș, informează agenția ungară de presă MTI.

“După 100 de ani de dezintegrare națională, ne găsim în secolul solidarității naționale și nu dorim deloc să construim în defavoarea popoarelor înfrățite, ci pentru a ne crește propriile forțe” - a declarat la inaugurarea creșei din Reghin, István Grezsa, însărcinat ministerial al Cancelariei

Prim-ministrului Ungariei, responsabil și pentru programul de dezvoltare a grădinițelor din

Bazinul Carpatic.

El a apreciat că maghiarii minoritari din Reghin pot fi mândri de faptul că - în ciuda tuturor dificultăților create de emigrare și de viața în comunitate dispersată - au reușit să amenajeze singura creșă maghiară din oraș, prin efortul comun al statului ungar, al Bisericii Reformate și al municipalității.

Potrivit oficialului ungar, programul de dezvoltare a grădinițelor susținut de Ungaria a contribuit în Transilvania la construirea a 103 grădinițe noi și la renovarea a altor 356 de grădinițe: “Nu putem urma altă direcție decât unificarea celor 13,5 milioane de maghiari din Bazinul Carpatic într-o singură comunitate culturală și politică” - a declarat însărcinatul ministerial.

“Copiii dau sens întregii noastre vieți. Viața oricărui popor depinde de existența copiilor, de speranța unui viitor. Putem lucra oricât, putem aduna oricâtă avere, toate vor dispărea dacă nu vom avea urmași” - a spus Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, la inaugurarea de la Reghin.

El a subliniat că imobilul restituit Bisericii a fost acum renovat și a primit o nouă destinație, în beneficiul maghiarilor din Reghin, părinților care cresc copii, mesajul acestui demers fiind acela că tinerii care își întemeiază familia pe pământul natal nu sunt părăsiți, angajamentul lor este susținut de comunitate și de națiune.

Creșa din Reghin și-a început activitatea într-un imobil renovat de 350 mp, care poate primi 30 de copii maghiari în trei grupe. Valoarea investiției este de 231.200 euro.

Inaugurarea creșei de la Reghin a fost urmată de cea a grădiniței din Luduș a Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul de 380 mp, renovat cu sprijinul de aproape 578 mii euro al statului ungar, poate găzdui două grupe de grădiniță și una de creșă, astfel încât instituția poate primi 40 de copii de grădiniță și

10 copii de creșă, notează sursa citată. (I.S.)

foto: Facebook/Peter Ferenc

Lasă un comentariu